• 3

Sećate li se preduzetnika koji je zaposlio radnike koji su dobili otkaz? Ovako radi dve godine posle

"Troškovi proizvodnje su sve veći, pa mora da se radi i investira mnogo više da bi se ostvario veći prihod i makar isti profit"

  • 3
Milorad Gajić Foto: D. G.

- Neće ovo trajati doveka. U ovom trenutku, kada je kriza svuda oko nas, cilj je da održimo likvidnost, ne mora ništa da se zaradi, ali treba pokazati i solidarnost! Ovako je za Telegraf Biznis pre dve godine o teškoćama u poslovanju na početku pandemije korona virusa govorio Milorad Gajić, vlasnik porodične firme "Jare prom" iz Lipničkog šora kod Loznice koja se bavi preradom drveta.

Tada smo pisali o Gajiću zato što je u vreme kada su privrednici privremeno odjavljivali radnje i otpuštali radnike zaposlio 10 radnika istog dana kada su nakon uvođenja vanrednog stanja i blokade tržišta dobili otkaz u jednoj italijanskoj firmi koja se takođe bavi preradom drveta u ovom mestu.

Dve godine kasnije pandemija korona virusa je pri kraju, a poslovanje ove izvozno orijentisane kompanije opterećuju poremećaji na svetskoj sceni posle sukoba u Ukrajini.

Gajić je danas zadovoljan što je preduzeće preživelo izazove pandemije i na početku razgovora za Telegraf Biznis ističe da su svi radnici koje je zaposlio pre dve dve godine i danas na svojim radnim mestima. U međuvremenu je investirao oko 350.000 evra u nabavku nove opreme za preradu drveta i mašine za proizvodnju peleta kako bi iskoristio piljevinu i otpad od drveta i zbog proširenja poslovanja zaposlio još 2 radnika.

- Sve je poskupelo zbog čega je zarada znatno manja, pa sam odlučio da investiram u novu opremu kako bismo povećanjem proizvodnje nadomestili povećane troškove. Mora da se radi, nažalost sada mnogo da bi se ostvario veći prihod i makar isti profit, ali to ne može bez ulaganja u opremu - kaže Gajić koji je ipak zadovoljan što je firma likvidna i redovno otplaćuje kredite, isplaćuje zarade i obaveze državi.

Najviše su, dodaje, poskupele sirovine. Navodi da je kubik sirovog drveta na domaćem tržištu, naročito hrastovine zbog velikog izvoza u Kinu, poskupeo sa 140 na 300 do 320 evra. Dodatna muka i trošak zbog visoke cene transporta je što na domaćem tržištu nema dovoljno drveta pa trupce mora da uvozi iz Rumunije i Hrvatske.

- Energenti, naročito struja i gorivo zbog najnovije situacije sa poskupljenjem nafte na svetskom tržištu znatno utiču na povećanje troškova. Sva sreća ne zavisimo od prevoznika jer u voznom parku posedujemo kamione i šlepere, samo da goriva uvek bude dovoljno - dodaje Gajić.

"Jare prom" je porodična kompanija koja najveći deo proizvodnje plasira na tržište bivših jugoslovenskih republika i u Italiju, a značajne količine različitih elemenata od drveta i u Nemačku preko poslovnih partnera iz Bosne i Hercegovine.

Video: Stelt se ne razlikuje od omikrona: Šekler za paniku krivi novinare i daje objašnjenje za novi soj

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>