• 4
 ≫ 

Ruski kralj uglja i đubriva o ratu u Ukrajini: "Ovo mora da stane, preti nam svetska kriza hrane"

 ≫ 

Meljničenko ističe da su događaji u Ukrajini "već doveli do skoka cena đubriva koje više nisu pristupačne poljoprivrednicima" i da je lanac snabdevanja, koji je pandemija već poremetila, sada još više uzdrman

  • 4
Andrej Meljničenko jahta

Foto: Telegraf.rs, Wikimedia/Алексиус2

- Rat u Ukrajini je tragedija koja mora da se zaustavi ili će doći do globalne krize hrane pošto su cene đubriva već previsoke za mnoge poljoprivrednike - izjavio je ruski "kralj uglja i đubriva", Andrej Meljničenko.

- Događaji u Ukrajini su zaista tragični. Hitno nam je potreban mir - naveo je Meljničenko (50) u pisanoj izjavi za Rojters. On je, inače, Rus po nacionalnosri, rođen u Belorusiji, a čija je majka Ukrajinka.

- Kao Rus po nacionalnosti, Belorus po rođenju i Ukrajinac po krvi, osećam veliki bol i nevericu što bratski narodi ratuju i umiru - naveo je ruski bogataš.

Nekoliko najbogatijih ruskih biznismena, uključujući Mihaila Fridmana, Petra Avena i Olega Deripasku, javno je pozvalo na mir otkako je predsednik Vladimir Putin naredio napad na Ukrajinu 24. februara. "Jedna od žrtava ove krize biće poljoprivreda i hrana", rekao je Meljničenko, osnivač kompanije Uralhem, najvećeg ruskog proizvođača amonijum-nitrata sa sedištem u Cugu (Švajcarska).

Takođe je i osnivač SUEK-a, najvećeg ruskog proizvođača uglja. Ipak, nedavno se povukao iz vlasništva i sa rukovodnih funkcija u tim firmama.

Meljničenko ističe da su događaji u Ukrajini "već doveli do skoka cena đubriva koje više nisu pristupačne poljoprivrednicima" i da je lanac snabdevanja, koji je pandemija već poremetila, sada još više uzdrman.

- Sada će to dovesti do još veće inflacije, rasta cene hrane u Evropi i verovatno nestašice hrane u najsiromašnijim zemljama sveta - upozorio je.

Sjedinjene Države i njihovi evropski saveznici smatraju akt Rusije u Ukrajini kao otimanje zemlje u imperijalnom stilu, dok Putin kaže da su Rusi i Ukrajinci u suštini jedan narod i da je "specijalna vojna operacija" bila potrebna jer su SAD koristile Ukrajinu da prete Rusiji, te da su zagovornici proruske orijentacije u Ukrajini bili proganjani.

Zapad je uveo sankcije ruskim biznismenima, uključujući i Meljničenka, zamrznuo rusku državnu imovinu i isključio veći deo ruskog korporativnog sektora iz globalne ekonomije u pokušaju da primora Putina da promeni kurs. Italijanska policija je u subotu zaplenila Meljničenkovu jahtu, samo nekoliko dana nakon što je on stavljen na listu sankcija EU.

Video: Savetnik premijera Italije snimio zaplenu jahte ruskog moćnika Meljničenka: Vredi 530 miliona evra?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hogar

    14. mart 2022 | 08:53

    To zapad sto radi je nacisticki po ugledu na Hitlera..jedine zemlje koje nisu htela da potpisu da ce suzbijati nacizsm su..UKRAJINA I SAD..EU BILI SUZDRZANI....sta vam to govori...ovo je borba protiv nacizma i fasizma Putin nece dopustiti da to zlo pibedi

  • Ceki

    14. mart 2022 | 09:58

    Pošalji Sandru u biznis, imala je tad mnogo posla zlatne 90-te... Models Sandra...

  • 1111

    14. mart 2022 | 13:15

    Tebi je bitna tvoja prodaja a ne proizvodnja..ti imas pare da narucis hleb iz soluna.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>