• 9
 ≫ 

Zamenik premijera Asen Vasiljev: Bugarska neće obnavljati ugovor sa Gaspromom

 ≫ 

Rat u Ukrajini je već primorao EU da redefiniše svoju energetsku politiku

  • 9
Evropa Rusija gas

Foto: Shutterstock

Bugarska neće obnavljati ugovor o snabdevanju prirodnim gasom sa ruskim Gaspromom zbog rata u Ukrajini i razmotriće alternativne isporuke i budući zajednički ugovor sa Evropskom unijom kako bi izbegla nestašice ovog energenta, saopštio je danas zamenik premijera Bugarske Asen Vasiljev.

Bugarska se skoro u potpunosti snabdeva gasom na osnovu desetogodišnjeg ugovora sa Gaspromom, koji ističe krajem 2022. godine.Vlada u Sofiji je godinama odlagala projekte diverzifikacije svojih izvora, uključujući vezu gasovoda sa susednom Grčkom i proširenje jedinstvenog skladišta gasa u zemlji, a u ovom trenutku nastoji da ubrza oba projekta zbog straha da bi rat u Ukrajini mogao da izazove veći poremećaj, piše Bloomberg, a prenosi Tanjug.

- U ovoj situaciji nema šanse da se razgovara sa Gaspromom. Razgovarali smo i sa Grčkom i sa Turskom da iskoristimo postojeću infrastrukturu za snabdevanje LNG-om i povećamo isporuke iz Azerbejdžana, sa kojim zemlja ima ugovor - rekao je Vasiljev nacionalnom radiju BNR.

On je naveo i da se bugarska vlada nada da će zajednički mehanizam Evropske unije o snabdevanju funkcionisati do kraja leta, što bi, po njegovim rečima, omogućilo EU da ispregovara bolje cene.

Rat u Ukrajini je već primorao EU da redefiniše svoju energetsku politiku i traži brže smanjenje zavisnosti od Rusije, njenog najvećeg snabdevača energijom.

Evropska komisija je prošle sedmice iznela plan za zamenu dobavljača skoro dve trećine uvoza ruskog gasa ove godine, i nastoji da postepeno ukine zavisnost od Rusije kada je reč o svim fosilnim gorivima do 2027, navodi Bloomberg.

Video: Trenutak privođenja Bojka Borisova: Bivši premijer Bugarske priveden prilikom policijske akcije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>