• 4
 ≫ 

Ko ne nosi bradu, sledi mu otkaz: Muškarci i žene ne mogu u park istovremeno

 ≫ 

Svetska banka je zamrzla avganistanske projekte, vredne 600 miliona dolara

  • 4
Brada Foto: Shutterstock

Talibani su prošle nedelje ženama zabranili avionske letove, ako nemaju mušku pratnju, a srednjoškolkama još uvek nije dozvoljeno da se vrate u u školske klupe.

Takođe, stroga pravila u Afganistanu nalažu da svi državni muški zaposleni moraju da nose bradu - u suprotnom, dobiće otkaz.

Rojters je za tu vest juče dobio potvrdu od tri izvora.

Predstavnici Ministarstva za promovisanje vrlina i sprečavanje poroka odmah su počeli da obilaze državne službe kako bi proverili da se svi radnici drže novih pravila.

Talibani su takođe propisali i striktni stil oblačenja na poslu, te će tako oni koji rade u državnim ustanovama morati da nose duge, komotne tunike, pantalone i turban ili kapu. Pored toga, tokom dana se moraju moliti u tačno određeno vreme.

Pre dva dana su naredili da svi parkovi za zabavu da sprovedu segregaciju na osnovu pola, a to znači da porodice ne mogu više zajedno ići na ta mesta. Kako se navodi, žene će moći da idu u zabavne parkove u Kabulu i okolini - od nedelje do utorka, i moraće da nose hidžab.

Muškarcima preostaju dani od srede do subote.

U međuvremenu, najnovija vest je da je Svetska banka zamrzla avganistanske projekte. Naime, ta institucija je obustavila četiri projekta u Avganistanu, vredna 600 miliona dolara, zbog odluke vladajućih islamističkih lidera u zemlji da se devojčicama zabrani povratak u državne srednje škole.

Specijalizovane agencije Ujedinjenih nacija pripremile su projekte čije bi se spovođenje finansiralo iz ponovo uspostavljenog fonda za obnovu Avganistana (ARTF), sa ciljem podrške programima u poljoprivredi, obrazovanju, zdravstvu i životnom standardu.

Video: Dolores je mama i preduzetnica: Okrenite fokus na sebe i znajte da to nije sebično

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>