• 3
 ≫ 

Rublja nastavila uspon prema dolaru i evru, u porastu i cene akcija

 ≫ 

Jačanju ruske vaute je u izvesnoj meri doprinela poslednja runda mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine

  • 3
ruska rublja Foto: Shutterstock

Ruska valuta rublja je nastavila danas uspon prema dolaru i evru ka nivoima zabeleženim pre početka "specijalne vojne operacije" u Ukrajini, a u porastu su i cene akcija - peti dan zaredom, nakon ponovnog otvaranja Moskovske berze posle mesec dana obustave rada.

Rublja se trguje jutros po kursu višem za 1,0 posto prema dolaru na 84,30 rublje, pri čemu je u jednom trenutku dostigla nivo od 82,56 na Moskovskoj berzi, što je nivo poslednji put viđen 25. februara, dan pre početka ruskog napada na Ukrajinu, prenosi Rojters.

Prema evru, rublja je ojačala za 0,8 procenata na 93,36 rublje, a nakratko je dotakla nivo od 90,73, najjači od 23. februara.

Jačanju ruske vaute je u izvesnoj meri doprinela poslednja runda mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine u Istanbulu, na kojima je ruska delegacija obećala da će smanjiti vojne operacije oko ukrajinske prestonice Kijev.

Rublja je na uzlaznoj putanji od prošle nedelje kada je predsednik Vladimir Putin naložio da se prirodni gas koji se izvozi u Evropu ili Sjedinjene Države plaća u valuti njegove zemlje, navodi Rojters.

Međutim, evropske zemlje koje uvoze oko 40 posto gasa iz Rusije i plaćaju uglavnom u evrima, kažu da ruski državni gasni gigant Gasprom nema pravo da menja ranije utvrđene odredbe ugovora. Grupa zemalja G7 takođe je odbacila zahteve Moskve.

Kada je reč o tržištu akcija, koje je ponovo otvoreno nakon skoro jednomesečne pauze, beleži se daleko manji obim trgovanja od uobičajenog jer je nerezidentima zabranjeno da prodaju akcije i ruske državne obveznice OFZ, demominovane u rubljama do 1. aprila.

Ipak, indeks Moskovske berze RTS denominovan u dolarima porastao je za 5,1 posto na 926,9 poena, a rubaljski indeks MOEX je ojačao za 3,2 procenta na 2.485,7 poena. Avio-kompanija Aeroflot, jedna od najprometnijih akcija na berzi, skočila je za 8,1 procenat,  akcije natne kompanije Rosnjeft su ojačale za 4,6 osto, a Sberbanke za 3,5 posto, navodi se u izveštaju.

Video: Sankcije su ih ojadile za milijarde ali to njima ne smeta: Deset najbogatijih ruskih oligarha

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Putin R.S

    30. mart 2022 | 14:39

    Hahahaha kako ih Putin k..a do besvesti. Mislili su da ce dotuci Rusiju, kad ono EU tone sve dublje i dublje. Sve vise drzava prelazi na Rublju i Juen. Bravo bre.

  • Vitez Koja

    31. mart 2022 | 08:17

    Kažu evropske zemlje da Rusija NEMA PRAVO da menja ugovore za isporuku gasa???Kakvi bre ugovori?Kako se EU ponaša, koja li su sve prava i ugovori prekršeni otimanjem imovine Rusa, pa sankcijama,izlaskom firmi iz Rusije koji su isto imali dugoročne ugovore.Eliminisanje sportista iz svih takmičenja.Ko o čemu ovaj zapadni svet samo priča o svemu suprotnom od onoga kako se ponaša.Demokratija-nameštaju svuda svoje marionete i tajkuni vladaju čak i njihovim predstavnicima vlasti,sloboda govora i medija-najveće propagande, lažnih vesti, ne objektivnost dolazi sa zapadnih medija, sloboda mišljenja- ko ne uvede sankcije Rusiji je automatski njihov neprijatelj, koji odmah popije pritisak.Prava međunarodna i sporazumi mogu da samo oni krše kada su u pitanju sporazumi kao 1244, Dejton, bespravna bombardovanja suverenih država...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>