• 5
 ≫ 

Boža koji je lupao čekićem odlazi u istoriju: Srbija ima novi sistem licitacije oduzetih vozila i robe

, Telegraf Biznis
 ≫ 

Od 20 stavki izloženih na prodaju, prodato je 13, čime je za budžet ostvaren prihod od 3.308.256 dinara

 • 5

U Upravi carina Srbije danas je održana prva elektronska licitacija trajno oduzete robe, što će od sada biti jedini način na koji se takva roba javno prodaje. A Telegraf Biznis je bio na licu mesta.

Tradicionalan način prodaje robe oduzete pravosnažnim rešenjima u carinsko-prekršajnim postupcima, time je i zvanično – otišao u istoriju.

Razgovarali smo sa čovekom koji je spona jedne i druge epohe, i za kojeg je ovo bio emotivan a važan dan. On je bio onaj koji "lupi" čekićem kao znak da je licitacija završena. I tako već više od dve decenije.

Božidar Đurić, voditelj licitacije i carinski službenik opisao je za Telegraf Biznis da je od danas zaista mnogo toga drugačije.

"Od danas nema više čekića, sve je elektronski", kaže nam on.

Na pitanje šta će sve značiti prelazak na e - licitaciju navodi nam da će prelazak carinske robe na elektronsku prodaju uticati na veću transparentnost ali i mogućnost da više lica učestvuju. Naime, do sada su licitacije iziskivale troškove dolaska, obilaska, licitacije.

Sada kupac može sve elektronski da obavi i ima samo jedan dolazak - po robu.

"Meni lično će biti neobično. Navikao sam na galamu, atmosferu, stekao sam prijatelje, ime i poziciju vođenja tog postupka. Ranije sam vodio i licitacije pri stečaju, humanitarne i ostale. Jednostavno vreme donosi nove stvari i nekada nam se dopadalo ili ne treba da idemo u korak s vremenom", kaže za naš portal Đurić.

A vaš čekić, šta će s njim sada biti?

- Čekić ide od danas u ormar. Pa, ko zna, možda se nekad vrati unazad vreme, kao i moda", navodi nam on.

Dodaje da carina mora da prati sve trendove, ali da oni s druge strane utiču da se skrati vreme, uštedi, iako će nedostajati onaj deo druženja posle licitacija.

Za njega lično, ostaće posao prikupljanja podataka, unošenja cena, ali novi sistem, ističe je besprekoran.

Otkrio nam nam je da će sredinom maja biti i licitacija za motorna vozila na kojoj će pravo učešća imati i fizička lica, dok će za njih važiti identična pravila kao za pravna.

Današnju aukciju je inače pratilo više stotina ljudii.

Neverovatna trka za satove 

Najvredniji ručni časovnik marke ''Hablot'' koji je bio ponuđen na prodaju po početnoj ceni od 885.000 dinara, prodat je za 900.001, kao i dva luksuzna časovnika marke ''Omega'' koji su prodati za 1.355.000 dinara, odnosno 466.000 dinara. Od 20 stavki izloženih na prodaju, prodato je 13, čime je za budžet ostvaren prihod od 3.308.256 dinara.

Redni brojevi koji nisu prodati na današnjoj e-licitaciji, biće izloženi na narednoj, koju Carinarnica Beograd planira početkom juna, pri čemu će početne cene danas izloženih predmeta biti umanjene i do 30 odsto.

Prva e-licitacija je izazvala značajno interesovanje, pošto se samo radi razgledanja robe, na aplikaciji za elektronske licitacije Uprave carina, prijavilo preko 2.600 građana i gotovo 300 pravnih lica.

Кako na licitacijama mogu učestvovati samo oni koji prethodno polože neophodnu kauciju (30 odsto od vrednosti robe), za robu čija je prodaja ovoga puta oglašena, podneta su 464 zahteva, a 113 učešća je odobreno, što znači da je toliko kaucija uplaćeno. Iza tih odobrenih učešća, stoji 63 učesnika (42 fizička i 21 pravno lice), jer su mnogi licitirali za više od jednog predmeta.

Očekuje se da će digitalizovana prodaja robe, omogućiti brojne benefite, počevši od toga da će mnogo veći broj zainteresovanih moći da učestvuje, pa će se samim tim postizati i viša prodajna cena, što je korisno za budžet u koji se sva sredstva ostvarena na javnim prodajama direktno uplaćuju.

''Кrenuli smo odlučno u proces digitalizacije carinskih postupaka i to je naš prioritet u radu. Digitalizacija privredi i građanima donosi brže i efikasnije postupanje i smanjuje rizik od zloupotreba. Uvođenje e-licitacija je veoma važan iskorak na putu kojim dobijamo sasvim nepristrasne, sigurne, transparentne i konkurentne postupke licitacije, bez mogućnosti za manipulacije učesnika u postupku'', istakao je direktor Uprave carina Branko Radujko i dodao da su sada bilo kakve ''zakulisne'' radnje, kao što su dogovaranje i favorizovanje pojedinih učesnika, nemoguće.

Prodaja oduzete robe putem interneta je samo jedan od carinskih postupaka koji će ubuduće biti potpuno digitalizovan, a očekuje se da do kraja 2025. godine to budu apsolutno svi carinski postupci uključujući i uvoz i izvoz.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Acko

  30. mart 2022 | 17:08

  Ovo je pozitivno bas iz razloga da odredjene ekipe koje imaju razradjenu šemu vise ne mogu da vrše pritisak na nove kupce da odustanu od licitacija. Ovako moze da kupi ko najvise ponudi a ne da stalno jedna te ista ekipa uzima sve.

  27
  1

  Podelite komentar

 • Čeda

  30. mart 2022 | 19:38

  Božo, Božo, stekao si prijatelje a vragolane?

  14
  0

  Podelite komentar