• 3

Jedna banka upravo je uzela 12 odsto tržišta u Srbiji: Šta će biti s vašim kreditima i računima?

Do kraja sredine sledeće godine očekuje se kompletno spajanje

  • 3
Raiffeisen Banka Foto: Shutterstock

Rajfajzen banka a.d. Beograd saopštila je da je posle dobijanja saglasnosti Narodne banke Srbije i nadležnih regulatornih tela uspešno realizovala kupovinu 100 odsto akcija Kredi agrikol u Srbiji.

Proces akvizicije započet je u avgustu prošle godine potpisivanjem ugovora, a spajanje Rajfajzen banke i Kredi agrikol Srbija A.D. Novi Sad očekuje se do kraja drugog kvartala 2023.

Tako su od Credit Agricol S.A. akvizirani Crédit Agricole Srbija A.D. čije je sedište u Novom Sadu i CA Leasing Srbija d.o.o.

Predsednik Izvršnog odbora Rajfajzen banke Zoran Petrović ocenio je da se ovom akvizicijom realizuju dugoročni strateške planove o proširenju poslovanja u Srbiji.

"Ponosni smo zbog činjenice da je naša centrala, Raiffeisen Bank International, prepoznala potencijal u Srbiji i podržala nas u nameri da se još bolje pozicioniramo na tržištu", rekao je on.

Petrović ističe da će posle ove akvizicije biti u mogućnosti da još većem broju klijenata u svim segmentima poslovanja pruže superiorno korisničko iskustvo i postanu banka koju preporučuje najveći broj građana i kompanija u Srbiji.

Očekuje se da će Rajfajzen banka tako povećati svoje tržišno učešće u Srbiji na 12 procenata po vrednosti ukupne bilansne aktive, ukupan kreditni portfolio bi trebalo da dostigne vrednost od gotovo tri milijarde evra, a baza aktivnih klijenata da premaši broj od million korisnika.

Da li će Kredi agrikol sa novim vlasnicima sada promeniti i ime, još nije poznato, ali nekako, u tom procesu, koliko god on trajao, klijenti banke obično postavljaju logično pitanje - šta će biti sa nama?

Šta se dešava sa kreditom i karticama?

Odgovor je da promene za vas lično nema i najvažnije rata kredita će vam ostati ista. To je potvrdila i Narodna banka Srbije:

"Navedena promena vlasnika nema uticaja na promenu statusa klijenata ove banke, koja za sada nastavlja da posluje pod istim poslovnim imenom. Ugovori,

koji su zaključeni između Banke i njenih klijenata ostaju na snazi nepromenjeni, te klijenti zadržavaju sva prava i obaveze koje su ugovorene sa Bankom", precizira NBS.

Banka kupuje sva prava i obaveze. Dakle, kada jedna banka preuzme drugu, preuzima i sva prava koja ima ta banka ali i sve njene obaveze. Ugovori koji su potpisani to tog trenutka, odnosno koji su važeći, ne trpe nikakvu izmenu.

Kako nam objašnjava dugogodišnji bankar, klijent koji je imao obavezu prema prvoj banci, ima identičnu obavezu prema drugoj banci.

Na pitanje šta se dešava sa ratom kredita i da li se ona implementira u neke nove uslove, rekao nam je:

- Za sve proizvode, i sve usluge koje je klijent dogovorio i potpisao sa bankom - nema promene - ističe on.

Kako dodaje, nadalje, promena može da bude za nove klijente ali i za stare ukoliko im nova banka ponudi neke bolje uslove, odnosno "dobrodošlicu".

To dalje, može da bude predmet aneksiranja ugovora, ali ne jednostrana odluka.

Klijenti banke treba da prate obaveštenja jer je eventualno moguće da se promeni broj za uplatu rate kredita, ali to su tehničke stvari koje dolaze naknadno i ne podležu finansijskim promenama, odnosno rata kredita ne može biti veća.

Jedna od značajnijih po naše građane bila je prodaja Komercijalne banke slovenačkoj NLB banci, taj proces e već u fazi integracije. Prethodno su iz NLB saopštili i da će Komercijalna dobiti novo ime - "NLB Кomercijalna banka".

Podsetimo, u proteklih godinu dana, više banaka u našoj zemlji promenilo je vlasništvo.

Tako je Banka Poštanska štedionica pripojila mts banku, te sada posluju kao jedna banka, zatim kao što smo pomenuli, Komercijalna banka je prodata slovenačkoj NLB banci, a prethodno je još jedna banka takođe izmenila vlasničku strukturu - Opportunity banka a.d Novi Sad (Banka), čiji je ranije jedini (100%) vlasnik bio Opportunity Transformation Investments Inc, sa sedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, a koji je nedavno smanjio svoje učešće na 22 odsto.

Prodata je i Direktna banka grčkoj Eurobanci.

Video: Šta je SWIFT i kako funkcioniše najzaštićeniji sistem međunarodnog bankarskog poslovanja?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BASA

    1. april 2022 | 14:59

    Vratite Nase Banke !

  • Kamiondžija

    1. april 2022 | 16:34

    Jel ima nešto da oni nisu kupili,od fabrika,njiva,zadruga,banaka...još malo pa ćemo se zvati Raiffeisen bank a ne Srbija

  • Zvezdica

    2. april 2022 | 17:02

    Kako to sve vazi samo za banke,a kad ti firmu podele istu u 4 preduzeca onda predhodna firma nema obaveze tj ne preuzima dugove predhodne firme...uzas

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>