• 1
 ≫ 

Beograd želi EXPO u svom dvorištu: Formirana radna grupa za domaćina međunarodne izložbe

 ≫ 

Ukoliko Srbije dobije organizaciju, važno će biti, naglašeno je, i iskustvo koje zemlja ima kao učesnik na izložbama ovog tipa u prošlosti, a poslednje takvo je na svetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai

  • 1
Igor Kovačević, direktor paviljona Republike Srbije Foto: Telegraf

Beograd želi da bude domaćin izložbe EXPO, a upravo je dopunjena Odluka o obrazovanju Radne grupe za izradu i podnošenje kandidature.

Trenutno je i izabrano nekoliko članova radne grupe, objavljeno je u Službenom glasniku.

Ambasada Srbije u Parizu predala je pismo kandiature za domaćina Međunarodne Specijalizovane izložbe u Beogradu – EXPO BELGRADE 2027, koje je potpisala predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Predlog je da se Specijalizovana izložba BEOGRAD EXPO 2027/ EXPO BELGRADE 2027 sa temom „Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve “ / „Play for Humanity – Sport and Music for All“ održi u Beogradu od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine.

Održavanje međunarodnih izložbi, kao što je EXPO 2027, predstavlja, kako je istaknuto, jedinstvenu priliku za promociju svih privrednih, turističkih i kulturnih potencijala zemlje domaćina.

Navedeno je da su „Srbija i Beograd dokazali da poseduju sposobnost, organizacione, stručne i ljudske kapacitete za organizaciju najvećih međunarodnih događaja, a organizacija ovako velikog i značajnog događaja u našem glavnom gradu podrazumeva oslanjanje na sve potencijale koje Republika Srbija ima“.

Ukoliko Srbije dobije organizaciju, važno će biti, naglašeno je, i iskustvo koje zemlja ima kao učesnik na izložbama ovog tipa u prošlosti, a poslednje takvo je na svetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai.

Organizacijom Međunarodno priznate izložbe EXPO BEOGRAD 2027 Srbija bi se jasno pozicionirala kao ekonomski, kulturni, ali i politički centar ovog dela Evrope, navedeno je u saopštenju.

Osim Srbije, kandidaturu za domaćina Specijalizovane izložbe 2027/28 predali su država Minesota, USA, sa temom „Healthy People, Healthy Planet: Wellness and Well Being for All“ i Puket, Tajland, sa temom „Future of Life: Living in Harmony, Sharing Prosperity“.

Prethodni specijalizovani EXPO je održan u Astani 2017. godine, a naredni planiran za 2023. godinu će se održati u Buenos Airesu.

Međunarodni biro za izložbe (BIE) organizuje četiri stalne vrste izložbi: Svetske izložbe kapaciteta kao što je ovogodišnji EXPO u Dubaiu, Specijalizovane izložbe, Hortikulturalne izložbe i Trijenale u Milanu.

Podseetimo, na tek završenom EXPO, Srbija je imala zapažen Pavljon, a Telegraf Biznis je bio i na licu mesta.

Video: Stefan Milenković održao koncert Rock el Clasico na EXPO Dubaiju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rodney Marinkovic

    30. april 2022 | 02:03

    Dobijanje izlozbe EXPO 2027 godine u Beogradu, imao bi znacaj kao deset godina poslovne i turisticke prezentacije. I to na svim vodecim TV I drustvenim mrezama sveta. Za biznis, turizam i vazdusni saobracaj Srbije EXPO ce biti win-win! Bice to pravi pocetak Srbije buducnosti. Verujmo, radimo, spremajmo se za EXPO BELGRADE 2027! Rodney Marinkovic and Aviation Enthusiast Associate Group. ✈🌐🛫 Winston Hills NSW AUSTRALIA. 🛫😀✈🌐🛫

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>