• 2
 ≫ 

Kinder jaja posle Britanije povlače i sa drugih tržišta: U Srbiji nije bilo uvoza sporne serije

 ≫ 

Kompanije „Ferero“ je objavila da će povući određene serije „Kinder jaja“

  • 2
Kinder Surprise jaje Foto: Pixabay

Dve ustanove EU - Agencija za bezbednost namirnica (EFSA) i Zdravstvena ustanova EU (ECDC) - pokrenule su istragu u vezi italijanskog proizvođača čokolade zbog pojave salmonele u „Kinder jajima“.

Ferero je početkom ove nedelje povukao “Kinder jaja“ sa određenih tržišta zbog prijave više slučajeva salmonele.

„Do sada imamo 105 potvrđenih slučaja oboljenja od salmonele i 29 sumnji, a većina je kod dece ispod deset godina starosti“, saopštile su EFSA i ECDC.

Gotovo polovina svih prijavljenih slučaja je u Velikoj Britanija, sa čijeg tržišta su najpre povučena „Kinder jaja“. Naime, u Velikoj Britaniji prvi slučajevi su se pojavili 7. januara.

Zatim su prijavljeni slučajevi iz Nemačke, Belgije, Francuske, Irske, Luksemburga, Holandije, Norveške i Švedske.

EFSA i ECDC ukazuju da su određeni čokoladni proizvodi indentifikovani kao najverovatniji izvor zaraze salmonelom. EFSA i ECDC najavljuju da će iduće nedelje saopštiti rezultate istrage.

Agencija za bezbednost namirnica (AGES) Austrije saopštila je da su najverovatnije zaražena „Kinder jaja“ dospela i na to tržište, te da su nadležne vlasti informisane i da se preduzimaju mere.

Kompanije „Ferero“ je objavila da će povući određene serije „Kinder jaja“ i „Kinder bona“, koje su proizvedene u Belgiji, a za koje se smatra da su problematični.

Ministarstvo poljoprivrede: U Srbiju nisu uvozena sporna "Kinder jaja"

U prethodnom periodu u Srbiju nisu uvožena kinder jaja sporne serije "Kinder Surprajz" ("Kinder Suprise") koja "Ferero" proizvodi u Belgiji, a našla su se na tržištu Velike Britanije i dovode se u vezu sa potencijalnom pojavom salmonele u Velikoj Britaniji, rečeno je  u Ministarstvu poljoprivrede.

Iz Ministarstva ističu da njihova granična fitosanitarna inspekcija redovno kontroliše proizvode biljnog i mešovitog porekla i da će se u narednom periodu pojačati kontrola spornih "Ferero" proizvoda koji dolaze iz fabrike u Belgiji.

Video: Znate li šta zapravo znače datumi na namirnicama?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>