• 11

Da li je Rusija zaista pred bankrotom? Ne plaća dugove onako kako bi morala

Ovog puta Rusija ima novac, ali ne može da ga koristi

 • 11
Rusija Ukrajina ekonomija

Foto: Shutterstock

Rusija je možda pred bankrotom jer je pokušala da servisira svoje dolarske obveznice u rubljama usled zapadnih sankcija uvedenih zbog rata u Ukrajini, što je prvo ozbiljno neizvršenje obaveza Moskve po stranim obveznicama od boljševičke revolucije 1917. godine, objavila je rejting agencija Mudis.

Rusija je 4. aprila platila obaveze po osnovu dve državne obveznice - s rokom dospeća 2022. i 2042.  u rubljama, a ne u dolarima na šta je obavezuju uslovi iz ugovora o prodaji tih hartija od vrednosti.

„Zbog toga se, po definiciji Mudisa, može smatrati da Rusija ne izmiruje obaveze ukoliko to ne učini do 4. maja, kada ističe grejs period“, navodi se u saopštenju ove agencije.

Kako se objašnjava, „u ugovorima o obveznicama nema odredbe o otplati u bilo kojoj drugoj valuti osim u dolarima".

Iz Mudisa su precizirali da je za neke ruske evroobveznice emitovane posle 2018. godine dozvoljeno plaćanje u rubljama pod nekim uslovima, ali ne za one izdate pre 2018, kao što je slučaj sa ovima koje dospevaju 2022. i 2042. o tome je Telegraf Biznis ranije pisao. 

„Stav Mudisa je da prema investitorima nije izvršeno ugovorno obećanje isplate u stranoj valuti na datum dospeća plaćanja“, navodi se u saopštenju Mudisa.

kreditni rejting

Foto: Pixabay

Rusija je u više navrata poručila da želi da servisira svoj dug u skladu sa uslovima predviđenim ugovorima, ali da je u tome sprečava Zapad koji je uveo sankcije nakon što je predsednik Vladimir Putin 24. februara naredio specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

Rusija je 1998. godine isplatila 40 milijardi dolara unutrašnjeg duga i devalvirala rublju pod predsednikom Borisom Jeljcinom, jer je faktički bankrotirala nakon što su azijska dužnička kriza i pad cena nafte poljuljali poverenje investitora u njene kratkoročne dužničke hartije denominovane u rubljama.

Ovog puta Rusija ima novac, ali ne može da ga koristi jer su njene devizne rezerve – četvrte najveće na svetu – zamrznule Sjedinjene Države, Evropska unija, Britanija i Kanada.

Video: Šta je nateralo kompanije da se povuku sa tržišta Rusije? Korporativna odgovornost ili nešto drugo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Miša

  15. april 2022 | 11:07

  Zašto bi vraćala bilo kakav dug pod sankcijama? Da li su u tim ugovorima predviđene sankcije i način plaćanja u njima? Nisu. Znači prekršiš ugovor a onda kriviš drugu stranu. Tipično zapadnjački.

  60
  13

  Podelite komentar

 • Dalibor

  15. april 2022 | 10:53

  Po definiciji Mudisa, sve je jasno, ali Mudis i ostali Mudisi ce zavrsiti brze nego sto teletabisi koji veruju Mudisu misle :D

  40
  6

  Podelite komentar

 • 🌴

  15. april 2022 | 11:02

  Samo se nadajte i cekajte kada ce to da se desi.

  38
  9

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>