• 31
 ≫ 

Još par dana za prelezak na e-kase: Da li je sukob advokata i pijačnih prodavaca realan?

 ≫ 

Kako kaže Dejan Kontić, direktor prodaje Datalab SR d.o.o za Telegraf Biznis, poslednji momenat se zapravo više ne čeka jer je praktično već tu.

  • 31
Fiskalne kase računi Foto: Telegraf, Shutterstock

Krajnji rok za prelazak na e-fiskalizaciju je 1. maj tekuće godine. Međutim, sve je veći broj onih koji se drže roka, odnosno čekaju poslednji momenat, iako je više puta ponovoljeno da neće biti produžetka.

Kako kaže Dejan Kontić, direktor prodaje Datalab SR d.o.o za Telegraf Biznis, poslednji momenat se zapravo više ne čeka jer je praktično već tu.

"Ukoliko zamislimo situaciju u kojoj bi za narednih desetak dana više desetina hiljada maloprodajnih mesta moralo da se preorijentiše na novi sistem eFiskalizacije, to bi značilo da za to vreme sve treba da stane kako bismo teorijski svi zajedno uspeli to da sprovedemo. Ali samo teorijski, kako se čini".

"U praksi, nedostaje termalnih štampača u uvozu već mesecima iz dobro poznatih globalnih razloga. Neke isporuke se najavljuju tek za jesen, što praktičnu upotrebu odlaže za 6 meseci zakašnjenja. Sa druge strane, implementacija naizgled jednostavnih kompatibilnih malih kasa ne ide baš brzo kako se očekivalo pogotovo u onim delatnostima koje do sada nisu bile obveznici fiskalizacije te je za oko 70.000 preduzetnika ovo najveća promena".

Prema rečima našeg sagovornika, prava softverska fiskalizacija, bez posebnih kasa ili novih štampača, može sigurno ubrzati proces ali domaća javnost kao da je previdela da i ova opcija postoji.

"Tek u poslednjih mesec dana rađa se svest i o tome, pogotovo kod onih obveznika koji nemaju veliki broj fiskalnih računa na dnevnom ili mesečnom nivou. Očito je opet zakazala naša tradicionalna najslabija karika – edukacija", kaže on.

Kontić nam navodi da se u ovom trenutku kao najveći problem ispostavlja nedostatak hardvera na tržištu i očekivanja preduzetnika da će dobavljači po principu „danas za sutra“ moći da isporuče, implementiraju rešenje i sprovedu obuku korisnika.

Ovo je proces koji zahteva vreme pripreme, posebno kod onih koji do sada nisu bili obveznici fiskalizacije, ističe on.

" S tim u vezi, ponovili bismo da je nedovoljna edukacija ponovo bila okidač za nastalu situaciju u kojoj se čini da samo 10 dana pred početak obavezne primene eFiskalizacije ima više onih koji to još uvek nisu sproveli i ne znaju kada će, nego onih koji su tu promenu već implementirali u svoje maloprodaje. Ako se osvrnemo i na predstojeće praznike, onda je prilično slikovito kakav nas ishod očekuje tog 30.04. kada je najavljen obavezan prelazan na sistem eFiskalizacije".

Koje su pogodnosti novog sitema za privredu, koje se građane?

Ako se postavimo u ulogu kupca koji je i do sada uredno plaćao svoju kupljenu robu ili isporučenu uslugu, sa verom da će njegov prodavac platiti porez koji mu je i zaračunao u maloprodajnu cenu najveća promena je što se ova pretpostavka više neće zasnivati samo na verovanju. Svaki fiskalni račun izdat po novom sistemu eFiskalizacije imaće na sebi odštampan QR kod, podseća sagovornik Telegraf Biznisa.

Očitavanjem ovog koda, mobilnim telefonom, kupac može da proveri da li je taj promet i njegov porez i prijavljen državi a s tim u vezi onda i da li će biti i plaćen. Takođe, u onim prometima koji su do sada zahtevali određeno plaćanje avansa pre isporuke robe ili usluge, biće evidentirano fiskalnim računom umesto dosadašnjih tradicionalnih načina: paragon blok, rukom pisana potvrda o prijemu avansa…

Dejan Kontić Sa druge strane, ono od čega kupci strahuju je očekivani porast cena na malo u onim segmentima prometa koji do sada nisu bili obveznici izdavanja fiskalnih računa/Foto: Privatna arhiva

"Sa te strane, kupci su zaštićeniji nego ranije. Sa druge strane, ono od čega kupci strahuju je očekivani porast cena na malo u onim segmentima prometa koji do sada nisu bili obveznici izdavanja fiskalnih računa a se pre svega misli na nakupce na pijačnim tezgama, odnosno preprodavce voća i povrća", priča Kontić.

Šta sa onim profesijama koje ne ulaze sistem?

Da li je prema vašem mišljenju realan sukob advokata i taksista na jednoj, i radnika koji imaju tezge na pijaci, s druge strane?

"Jasna poruka države da olakšicama ka poljoprivrednim proizvođačima koji izlažu i prodaju svoju robu direktno kupcima želi da podstakne srpskog poljoprivrednika je dobro prihvaćena u javnosti. Međutim, to ne važi i za preprodavce te je stavljen znak jednakosti između onih koji trguju poljoprivrednim proizvodima i onih koji trguju bilo kojom drugom robom što se na kraju čini i logičnim.

Sukob je realan čim se dešava i izvesna negodovanja na ovu temu postoje. Određeni esnafi, kakvi su advokati i taksisti i ovaj put su izuzeti ove obaveze, verovatno iz razloga što se oporezuju na druge načine.

Na kraju krajeva i igre na sreću, sportska klađenja, kolporteri…. su delatnosti koje su izuzete iz obavezne eFiskalizacije. Samo praktična primena i rezultati mogu pokazati koliko su ovakva raslojavanja opravdana i koliko ćemo u budućnosti imati delatnosti koje će nekim narednim iteracijama biti uključivane u eFiskalizaciju a koliko onih kojima će se obaveza izdavanja fiskalnih računa ukinuti. Kako će to država meriti? Efikasnošću naplate poreza, s obzirom da će sada u realnom vremenu imati jasnu sliku o prilivima po osnovu poreza na dodatu vrednost iz trgovina na malo", kaže nam Kontić.

Video: Protest pijačnih prodavaca, neće fiskalne kase

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nataša

    20. april 2022 | 13:02

    Veoma je štetno i pogrešno što su iz fiskalizacije izuzeti advokati,verske zajedice tj crkve, kladionice i igre na sreću! To je veliki minus za našu privredu! Mene zanima ko je i zašto doneo ovo izuzeće!?

  • 😷😷😷😷😷

    20. april 2022 | 12:19

    Stvarno je bruka advokate osloboditi od kasa a na pijac staviti kase. Sta ce onaj jadan seljak sa kasom, nema pojima sa savremenom tehnologijom, mislim stvarno ne znam ko je to tako strucan da donese ovakvu katastrofalnu odluku.

  • atlas

    20. april 2022 | 13:29

    Sve je lepo zamišljeno Udri opet po sirotinji A advokati nek naplaćuju kako hoće Kad bi se oporezivali oni koji imaju pare ,budžet bi s brz napunio Ali oni su povlašteni

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>