• 7

Šta se krije iza kulisa: Gasprom nije rezervisao Jamal, kuda će poslati gas?

Ruska kompanija može da uzme i dnevne aukcije gasovoda, ako bude želela

  • 7
Rat u Ukrajini energija, Bugarska Gasprom, Bulgaria Gazprom Reax Foto: Tanjug/AP

Energentski gigant Gasprom navodno nije rezervisao nikakav tranzitni kapacitet gasovoda Jamal za treći kvartal, piše Interfax koji se poziva na nove rezultate tendera ruskog gasnog giganta.

Ovo i nije toliko iznenađenje imajući u vidu sankcije Evrope Rusiji, ali dolazi u važnom trenutku diverzifikacije.

U izvesnom kontekstu, gasovod Jamal je ono što Gasprom obično koristi za tranzitni kapacitet gasa u poslednjih nekoliko godina, otkako je Poljska odlučila da ne nastavi svoj ugovor o tranzitu gasa sa Rusijom. Kao takav, uglavnom se koristi za slanje gasa iz Poljske u Nemačku, a poslednja situacija u kojoj Rusija prekida gas Poljskoj samo komplikuje stvari.

Na gasovod obično otpada oko 15% ruskog godišnjeg izvoza gasa u Evropu, ali se sada izveštava da nema rezervisanja kapaciteta za treći kvartal.

Sada bi Gasprom i dalje mogao da rezerviše kapacitet putem svojih dnevnih ili mesečnih aukcija u budućnosti, ali za sada izgleda da energetski embargo na Rusiju nastavlja da ima  efekta.

Slično se već desilo zimus kada je ruska kompanija rezervisala samo osam sati tranzitnog kapaciteta na gasovodu, pa kasnije "dodavala".

Ovaj gasovod učestvuje obično sa oko jednom šestinom u godišnjem izvozu gasa iz Rusije u Evropu i Tursku. U reverznom režimu je radio od 21. decembra, kada su evropske referentne cene gasa skočile na rekordnih 184,95 evra po megavat satu (MWh).

Visoke cene su obeshrabrile kupovinu gasa iz Rusije na spot tržištu, pa su kupci svojevremeno umesto toga koristili gas iz evropskih skladišta, čiji je nivo pao ispod petogodišnjeg proseka.

Video: Bajatović otkriva kada će biti stabilizovano snabdevanje gasom u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zemunac

    2. maj 2022 | 15:49

    Oba severna toka, rade. Drug mi radi u Tomsku, i sve sto prenose mediji iz Eu su farsa.

  • Aleksandar

    2. maj 2022 | 15:53

    Pa to je tek loša vest za Evropu. Brzo će proleteti leto.

  • Dante

    2. maj 2022 | 18:47

    Čista eutanazija privrede EU,ubedjuju svoj narod da su u stanju da uhvate svoju senku.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>