• 11

Ministri EU osudili obustavu gasa Poljskoj i Bugarskoj: Rad na sankcijama ruskoj energetici se nastavlja

- Razgovori će se nastaviti ove nedelje, informacije o njima se mogu očekivati narednih dana - rekla je Pompili odgovarajući na pitanje o mogućim sankcijama na rusku naftu

  • 11
Evropa Rusija gas Foto: Shutterstock

Ministri energetike Evropske unije osudili su obustavu isporuke ruskog gasa Poljskoj i Bugarskoj posle odbijanja tih zemalja da plaćaju gas u rubljama, izjavila je danas francuska ministarka zaštite životne sredine Barbara Pompili.

- Pre svega, definitivno osuđujemo jednostranu odluku Gasproma da obustavi isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj - rekla je Pompili na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara energetike EU u Briselu.

Ona je poručila da su predstavnici svih zemalja EU podržali "neophodnost uvođenja sankcija i poštovanja uslova ugovora u evrima."

- Svi dobavljači treba da ispune svoje ugovorne obaveze - istakla je francuska ministarka.

Dodala je da je na današnjem sastanku reazgovarano o snabdevanju gasom, dok se rad na sankcijama ruskoj energetici u širem smislu nastavlja.

- Razgovori će se nastaviti ove nedelje, informacije o njima se mogu očekivati narednih dana - rekla je Pompili odgovarajući na pitanje o mogućim sankcijama na rusku naftu.

- Jednostrana odluka Rusije samo pojačava neophodnost smanjenja uvoza fosilnih goriva iz ove zemlje - dodala je ona.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ja sam ja

    2. maj 2022 | 21:53

    Sve je top kad se uvedu sankcije, a kad Rusija zavrne gas onda prpa odmah.

  • Veteran

    2. maj 2022 | 22:49

    Niko njima nije obustavio isporuku vec su oni odlucili da gas ne placaju u Ruskoj valuti kako prodavac zahteva a zaboravili da su oni Rusima uveli sankcije. Mnogi ce doziveti njihovu sudbinu, jos nisu svesni toga a osvestice se cim pocne zima. Znaju Rusi sta rade i kako se na sankcije odgovora a ne ti meni uvedes sankcije a od mene ces da kupujes sve sto treba i to u valuti koja tebi odgovara, e pa to je malo teze.

  • Čiča Miloje

    2. maj 2022 | 22:49

    Trebalo je odmah sve gasovode da zatvore! Ne znam šta su čekali. Ti mi pretiš uništenjem, a ja da te grejem... Pa ko je bre lud. Ovo je rat zapada protiv Rusije! I deci je sad jasno!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>