• 5
 ≫ 

Odakle sve Srbija kupuje naftu? Stizalo nam najviše iz jedne zemlje, ali je ruska postala jeftinija

 ≫ 

Srbija većinu sirove nafte uvozi, dok iz domaće proizvodnje podmiruje četvrtinu potreba (26,1 odsto). Najveći deo nafte do Srbije se doprema naftovodom JANAF

  • 5
Tankeri nafta luka Srbija Rusija Irak Foto-ilustracija: Shutterstock, Pixabay

Stalni predstavnici zemalja članica Evropske unije nisu postigli dogovor o embargu na uvoz ruske nafte i nastaviće danas razgovore.

U Međuvremenu, pojedine zemlje članice, a zasad Mađarska, Slovačka, Češka i Bugarska, izrazile su zabrinutost u vezi sa predloženim merama. Odnosno, traže izuzeće od embarga. 

Iako paket sankcija još nije ni usvojen, već samo predložen, neizvesno je kako će se odnositi na Srbiju. Trenutno, u paketu se ne pominju zemlje Zapadnog Balkana, tako, snabdevanje naše rafinerije naftovodom ''Janaf'' preko Hrvatske ne bi trebalo da bude ugroženo.

Do sada, Srbija je uvozila najviše gasa iz Iraka, ali je ruska u međuvremenu postala jefitina pa se taj odnos promenio. Dodatno, meša se značaj nafte i gasa.

Na primer, Srbija zavisi 100 odsto od ruskog gasa i uvozi trenutno 60 procenata ruske nafte.

O tome je jutros govorio i predsednik Srbije koji je rekao da nema sada reči o diverzifikaciji sanbdevanja.

"Nemačka uzima 55 odsto ruskog gasa, Srbija 100 odsto i da imamo problem i sa gasom i sa naftom", naveo je Aleksandar Vučić.

Objasnio je i da poslednjih mesec dana kupujemo 60 odsto ruske nafte umesto iračke, jer je ruska jeftinija i da ona dolazi preko Hrvatske.

Odakle sve Srbija uvozi naftu?

Do pre nekoliko meseci, gotovo dve trećine nafte dobijamo iz Iraka iz Kazahstana. Najveći deo nafte Srbija uvozi iz Iraka, oko 45 odsto ukupne kočiline uvoza. Iz Kazahstana nam pristiže 10 odsto nafte i iz Norveške oko 1 odsto.

Iz Rusije tankerima stiže oko 15 odsto naših potreba, a sa naših naftnih polja proizvodimo dovoljno nafte da zadovoljimo ostalih 23 odsto potreba.

Kako stiže?

Sva sirova nafta koju uvozimo u Srbiju dolazi tankerima do Omišlja na Krku i otuda se preko Jadranskog naftovoda transportuje za Srbiju, na reci Dunav odakle se preko Novog Sada nafta transportuju do rafinerije u Pančevu, gde se dalje prerađuje, to su podaci Agencije za energetiku Srbije, regulatornog tela za sektor energetike.

Jadranski naftovod (JANAF) sa sedištem u Zagrebu je 29. marta saopštio da uredba Evropske unije doneta 15. marta utiče na ugovor koji je JANAF zaključio sa Naftnom industrijom Srbije (NIS), a koji važi do decembra 2022.

NIS je od 2008. godine u većinskom vlasništvu ruske državne kompanije Gasprom Njefta (Gazprom Neft).

nafta Foto: Freepik.com

Embargo vinuo cenu nafte

Cena nafte je od trenutka obelodanjivanja predloga šestog paketa sankcija počela blago da raste i na evropskim i na američkim berzama.

Cene nafte su skočile za skoro 4 posle iznošenja plana za postepeno ukidanje uvoza ruske nafte.

Evropska nafta Brent za isporuku u junu (fjučers ugovori) uzletela je za 3,76 dolara ili za 3,6 posto, na 108,73 dolara po barelu na trgovanju do 13:53 časova po srednjoevropskom vremenu, dok je američka sirova nafta WTI poskupeli za 3,93 dolara, odnosno za 3,8 procenata na 106,34 dolara za barel.

Video: Vučić: Nemačka ima 55 odsto zavisnost od ruskog gasi mi 100 odsto

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Map

    5. maj 2022 | 15:13

    Moze nata za nas biti najjeftinija opet ce kod nas njeni derivati biti najskuplji u Evropi

  • Aleksandar

    5. maj 2022 | 15:57

    To nas spremaju za jedno malo poskupljenje od 50din. po litrii i struju 30% pa da vidiš života lepog u zemlji Srbiji sa 300-400eur plate.

  • darac

    5. maj 2022 | 15:55

    Nije vaš problem u samom porijeklu nafte. Kupovat će te iračku, američki ili saudijsku ili čiju god. Hrvatska će bez problema to prebaciti. Vaš ključni problem je što vam Rusi drže rafineriju i cijeli NIS.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>