• 74

Pobuna u EU: Četiri zemlje traže izuzeće, ne mogu da prihvate embargo na rusku naftu

Predloženi embargo Evropske komisije uključuje postepeno okončanje snabdevanja ruskom sirovom naftom u roku od šest meseci i naftnim derivatima do kraja 2022.

  • 74
Nafta Slovačka Mađarska Bugaraska Foto: Shutterstock, Pixabay

EU je u šestom paketu sankcija konačno uvela i embargo na naftu što podrazumeva, kako je najavljeno da će biti prekinuto snabdevanje iz Rusije u roku od šest meseci a uzvoz rafinisanih proizvoda do kraja godine.

Međutim, neke zemlje su već tražile izuzeće. Zasad, Bugarska, Mađarska i Slovačka traže da budu izuzete iz predloženog embarga.

Slovačka traži 3 godine

Slovačka želi trogodišnji prelazni period kako bi postepeno sprovela predloženi naftni embargo Evropske unije na kupovinu ruske nafte, izjavio je danas ministar ekonomije Ričard Sulik.

Slovačka, koja se u velikoj meri oslanja na ruske isporuke sirove nafte, podržava sankcije EU, rekao je Sulik, ali i dalje traži izuzeće koje bi joj dalo vremena da obezbedi snabdevanje naftom od alternativnih dobavljača, prenosi Rojters.

Mađarska ne može da podrži embargo 

Mađarska ne može da podži predloženi embargo jer bi to razorilo njenu energetsku bezbednost, poručio je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

„Briselski paket sankcija predviđa zabranu isporuka nafte iz Rusije u Evropu u prilično kratkom roku, u slučaju Mađarske do kraja sledeće godine“, rekao je Sijarto u video poruci objavljenoj na Fejsbuku.

On je naglasio da Budimpešta ne može da podrži predložene mere EU u sadašnjem obliku.

"Mađarska bi na ove mere mogla da pristane samo ukoliko bi uvoz sirove nafte iz Rusije preko naftovoda bio izuzet iz sankcija", rekao je Sijarto.

ruke ulje nafta zagađenje Foto: Shutterstock

Bugarska traži izuzeće

Bugarska će tražiti izuzeće ukoliko se Evropska unija dogovori o izuzimanju nekih zemalja članica od bilo kakvog embarga na rusku naftu, izjavio je danas zamenik bugarskog premijera Asen Vasilev.

„Bugarska, tehnološki, može bez ruske nafte, ali to bi značajno podiglo cene goriva. Dakle, ako Evropska komisija razmatra izuzeća, mi bismo želeli da iskoristimo takvu mogućnost“, rekao je Vasilev u intervjuu za jedan finansijski list.

Češka pokušava da dobije odlaganje

I Češka će tražiti period izuzeća od predloženog embarga i tako dobiti vreme da poveća kapacitete naftovoda, najavio je premijer te zemlje Petr Fijala.

"Pokušavamo da dobijemo odlaganje za dve, možda tri godine", rekao je Fijala.

On je naglasio da je Češka spremna da podrži odluku o uvođenju sankcija Rusiji, koje uključuju naftu, s obrzirom na to da će, kako je naveo, postojati određeni period odlaganja dok se ne povećaju kapaciteti naftovoda, koji mogu da isporučuju naftu Češkoj.

Paket sankcija se ne odnosi na Srbiju, zato što se ne pominju zemlje Zapadnog Blkana, tako, snabdevanje naše rafinerije naftovodom ''Janaf'' preko Hrvatske ne bi trebalo da bude ugroženo.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    4. maj 2022 | 15:50

    Eto zašto Putin ne žuri. Što više vremena prođe to će više razdora u EU biti. Samo da stigne novembar pa će pičvajz da nastane.

  • Činjenica

    4. maj 2022 | 15:42

    Kakva EU, ima da prsne brže nego bivša Juga.

  • HAJ

    4. maj 2022 | 15:46

    Prpa bato

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>