• 11

Cena nafte sada zavisi od Amerike? Lansiran novi plan za kupovinu crnog zlata

Iako je pokretanje dugoročnog plana aktuelno, sam proces će potrajati godinama...

  • 11
SAD nafta Foto: Shutterstock

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena planira kupovinu 60 miliona barela sirove nafte u trećem kvartalu, prvi put u poslednjih 20 godina.

To namerava sa ciljem da dopuni strateške rezerve, nakon što je ranije odobrila rekordno puštanje u prodaju nafte iz rezervi, tokom šest meseci, javlja CNN. TV stanica se prethodno pozvala na pouzdani izvor iz Ministarstva energetike.

Isporuka prvih 60 miliona barela bila bi plaćena prihodima dobijenim od prodaje nafte iz rezervi za vanredne situacije. To je inače prvi korak u višegodišnjem procesu, koji ima za cilj dopunu američkih rezervi nafte za hitne slučajeve, rekao je zvaničnik Ministarstva energetike za CNN.

Iako je pokretanje dugoročnog plana aktuelno, sam proces će potrajati: naime, isporuka prve tranše od 60 miliona barela obaviće se u "narednim godinama" (nije precizirano), rekao je zvaničnik Ministarstva energetike.

Dakle, planom se predviđa da proces dopune američkih strateških rezervi nafte traje godinama.

Analitičar za robna tržišta švajcarske UBS grupe, Ðovani Staunovo, izjavio je za Blumberg - ovim povodom - da će se cena nafte na tržištu sada utvrđivati na osnovu količina koje SAD planira da kupi, imajući u vidu zaoštrenu situaciju s ponudom i nedostatak kapaciteta za skladištenje.

Podsećamo, predsednik Bajden je 31. marta odobrio puštanje u promet 1,0 milion barela nafte dnevno iz strateških rezervi zemlje tokom šest meseci, u nastojanju da obori visoke cene "crnog zlata".

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    6. maj 2022 | 08:24

    Da li je moguce da evropski slepci ne smeju da se okrenu amerikancima koji su najvece zlo sveta????!!!!!

  • Nikolas

    6. maj 2022 | 08:37

    KUPOVACE OD RUSIJE I PRODAVATI POSLUSNOJ EU !!!

  • JACA 🍀

    6. maj 2022 | 08:49

    Američki zlikovci podržavaju ovaj rat zbog svojih ekonomskih interesa! Kako Evropa može biti toliko slepa i pokorna, da ih sledi na svoju štetu?!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>