• 9
 ≫ 

Nove sankcije stižu iz ove zemlje: "Nanećemo dodatnu štetu ruskoj ratnoj mašini"

 ≫ 

Zabrana izvoza biće usmerena na hemikalije, plastiku, gumu i mašine

  • 9
Boris Džonson Foto: Tanjug/AP

Velika Britanija je najavila novi paket sankcija Rusiji i Belorusiji, kao odgovor na invaziju na Ukrajinu – ciljajući time na trgovinu od 1,7 milijardi funti.

Ministarstvo za međunarodnu trgovinu saopštilo je da će se nove uvozne tarife primenjivati na robu koja uključuje platinu i paladijum. Ti metali se, podseća BBC, koriste za pravljenje delova za mobilne telefone i računare.

Zabrana izvoza biće usmerena na hemikalije, plastiku, gumu i mašine. Nova mera povećava vrednost proizvoda koji su pod sankcijama Ujedinjenog Kraljevstva na više od 4 milijarde funti.

Aktuelne uvozne tarife će "pokriti" 1,4 milijarde funti robe, dok planirane zabrane izvoza imaju za cilj da utiču na proizvode vredne više od 250 miliona funti u sektorima ruske privrede koji najviše zavise od robe iz Ujedinjenog Kraljevstva, dodaje se.

Saopštenje je usledilo nakon što su lideri G7 održali video poziv sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, a SAD i Kanada su takođe uvele nove sankcije.

Ističe se kako je cilj da ovaj "dalekosežni paket sankcija nanese dodatnu štetu ruskoj ratnoj mašini".

Kancelar Riši Sunak rekao je sledeće: "Putinova ilegalna invazija na Ukrajinu izaziva patnju ogromnih razmera. Njegov varvarski rat mora biti zaustavljen". Dodao je da će nove uvozne i izvozne sankcije naneti "značajnu štetu Putinovim ratnim naporima".

Treća runda trgovinskih sankcija koju je objavila vlada Ujedinjenog Kraljevstva - isključujući zlato i energiju - dovela bi do više od 96% uvoza robe iz Rusije pod restrikcijama i više od 60% izvoza robe u Rusiju pod potpunim ili delimičnim ograničenjima.

Video: Na paradi u Moskvi prikaz najvećeg ruskog oružja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beli

    9. maj 2022 | 12:27

    Ne zna se da li je ludji ovaj nadrogirani iz UK ili onaj dementni iz USA?

  • Hogar

    9. maj 2022 | 12:43

    Dobices SARMAT U GLAVU..CISTO DA TI SREDI FRIZURU HAHAHA..BOLESNIK I FASISTA

  • Oldtajmer

    9. maj 2022 | 12:06

    Odavno sam shvatio da svo zlo ovoga sveta dolazi iz Engleske. Amerikanci su to samo podigli na viši nivo. Nije slučajno Gandi rekao da ako vidiš dve ribe biju na dnu okeana budi siguran da je tu u blizini neki Englez.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>