• 2

Tanker luta Jadranom, niko ne zna čiju naftu nosi: Pominju i Srbiju

U Janafu kažu da im nije najavljen dolazak broda

  • 2
Nafta, tankeri Foto: Tanjug/AP

Prvi put od 2018. otkako su SAD nametnule strože sankcije Iranu, tanker na kome se nalazi iranska nafta plovi Jadranom, kod ostrva Krk u Hrvatskoj.

Iako Evropska unija nije uvela embargo na iransku naftu, ona je nepoželjna zbog američkih sankcija, a svi koji se usude da trguju njome, prevoze je ili iskrcaju, kao i banke koje sprovode plaćanje, rizikuju kazne i probleme na američkom tržištu, kao i narušavanje reputacije.

Kad su Amerikanci otkrili šta prevozi, tanker s iranskom naftom je odjednom postao “vruća roba” koju niko ne želi da prihvati i već nedelju dana plovi Jadranom, zasad s neizvesnom sudbinom.

Prvo je 4. maja stigao gotovo do Omišlja, gde je, po brodskom rasporedu, trebao da iskrca teret u Janaf (Jadranski naftovod).

Potom je američka organizacija i lobistički skup UANI (Ujedinjeni protiv nuklearnog Irana) poslala pisma upozorenja Janafu, lučkoj agenciji Capris, preko koje je angažovan tanker, i Luci Rijeka. Odmah zatim tanker, koji plovi pod zastavom Paname, se okrenuo i vratio do Jonskog mora, ali je u nedelju ponovno krenuo u Jadran, prenosi Večernji list.

Nešto nakon ponoći u ponedeljak ponovo je bio na ulasku u Omišaljski zaliv, a juče u podne nalazio se na poziciji tankerskog sidrišta pokraj Janafa ili pilotske stanice između Krka i Kostrene.

U Janafu kažu da im nije najavljen dolazak broda, “ni sada ni u ranijem terminu”, a slovenačka agencija Capris, koja upravlja brodom, odbija da komentariše slučaj i ne želi da imenuje kupca nafte i finalno odredište, a to bi, piše Večernji list, mogle biti Mađarska ili Srbija.

Video: Vučić o krizi cena goriva: Umirili smo tržište naftnih derivata

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>