• 9
 ≫ 

Vučić na Sajmu automobila: Čeka se odluka još dva globalna igrača, nećemo prodati "Dunav"

 ≫ 

Podsećamo, Stelantis je nedavno obnovio ugovor za poslovanje u Srbiji

  • 9
Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, prisustvuje danas otvaranju Sajma automobila u Beogradu.

- Kod nas u poslednje vreme niču značajne fabrike, gotovo svaki deo se, verovali ili ne, proizvodi u Srbiji: od brisača do elektronike - rekao je Vučić.

Uspeli smo da u Srbiju dovedemo i Stelantis, u našem Kragujevcu će proizvoditi jedan od najmodernijih gradskih automobila, dodao je.

Kaže da se radi o tehnološki najnaprednijim elektronskim vozilima.

Ono što je posebno naglasio, jeste da Srbija već u narednih godinu dana mora pothitno da uvede infrastrukturu za e-vozila.

- Moramo ubrzano da gradimo infrastrukturu za e-vozila, da spremimo najbolje uslove, i na tome da se našim ljudima kupovina e-automobila isplati, jer su oni 60-70% skuplji od onih s klasičnim motorom. Ali, ukoliko obezbedimo da ima korišćenje električne energije bude povoljnije od kupovine benzina, onda će uspeti da uštede.

- Verujem da ćemo uspeti da ubedimo još neke od globalnih igrača da otvore svoje fabrike baš u našoj zemlji. Uskoro očekujemo odluke još barem dva proizvođača, i to bi bila najveća promena za našu zemlju, u njenoj modernoj istoriji; ako bismo barem jednog od ta dva globalna igrača uspeli da dovedemo - kaže predsednik.

Tema "Dunav"

Kako je Vučić dalje rekao, u kontekstu osiguranja automobila, ali i generalno, "da znate, nemamo nameru da prodamo Dunav, tako da to imate u vidu; samo da podignete udeo na tržištu".

Sajmu automobila danas prisustvuju i ministar građevine, Tomislav Momirović, kao i ministarka privrede, Anđelka Atanasković.

Na pitanje novinara koji automobil bi predsednik izabrao, rekao je: "Svi su lepi, do kraja juna ako uspemo da dobijemo odgovor za neku od kompanija za koje se borimo - onda je Srbija druga zemlja. To mi je važno; za nekoga je automobil statusni simbol, meni to nije potrebno".

Beograd je "skočio" na više od 700.000 vozila, potvrdio je predsednik.

Folksvagen na Sajmu

Konstatovano je da i dalje ima problema sa čipovima i delovima iz Kine, što je dodatno produbio rat u Ukrajini. Kompanija je prošle godine prodala 8,5 miliona vozila, rekao je direktor za Srbiju. Za poslednjih devet godina, VW je u Srbiji dostigao milijardu i 680 miliona evra prometa i 200 miliona i 500 hiljada evra - uplaćeno je u budžet Srbije po raznim osnovama, dodaje se.

Video: Vesić: Karte za F4 Evrolige rasprodate, zarada 25 miliona evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pera

    12. maj 2022 | 10:31

    Tačno je da je skočio broj vozila ali nije rekao da je 90% uvezeno polovno. Zapad ih uklanja a mi primamo. Drugo, šta je sa saobraćajnicama i prrkinzima. Beogradska naselja su krcata kolima koja samo što nam se ne popnu na glavu. Nema više trotoara, koriste zelene površine i dečija igrališta za parking. Jednom rečju pakao.

  • Map

    12. maj 2022 | 11:44

    Toliko nam dobro ide da svaki mladi covek gleda da ode odavde sto pre i sto dalje

  • Olgica

    12. maj 2022 | 12:02

    Selo gori...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>