• 0
 ≫ 

Ponovo sastanak s radnicima Fijata: "Niko neće dobiti otkaz"

 ≫ 

"Potpisali smo ugovor i subvencionisaćemo proizvodnju električnog modela da bi zaštitili Kragujevac", rekao je Vučić

  • 0

Ministarka za rad Darija Kisić ponovo se sastala sa predstavnicima radnika kragujevačkog Fijata.

Predstavnici radnika kragujevačkog Fijata rekli su danas posle sastanka sa resornom ministarkom da je dogovoreno da niko neće dobiti otkaz niti treba da potpisuje bilo šta do socijalnog programa, koji će, prema njihovim rečima, najverovatnije biti naredne sedmice, kao i da će prekinuti okupljanja.

Na pitanje šta taj socijalni program podrazumeva, radnik Fijata Ðorđe Milojević rekao je da se radi o planu za rekonstrukciju fabrike i novčanim naknadama.

Razgovor s ministarkom je ocenio pozitivnim i istakao da su dobili uveravanje od države da će učiniti sve da pomognu radnicima.

"Dogovorili smo se da do socijalnog programa prekidamo okupljanja, ako ne budemo programom zadovoljni, tražićemo da se to promeni i bićemo na ulicama na blokadama", rekao je Milojević novinarima.

Predsednik štrajkačkog odbora i zamenik predsednika sindikata u Fijat plastik Zoran Miljković ponovio je da se neće dozvoliti da radnici dobiju otkaze.

"Ovo je sve pokušao menadžment Fijata, koji četiri godine nanosi štetu Fijatu", dodao je Miljković.

Radnici Fijata su poručili da je najbitnije što su sa ministarkom privrede i ministarkom za rad dogovorili da neće biti nasilnih otkaza.

"Ako nam ne obezbede posao, onda na minimilcu do 2024, pa onda kreće električni model i krećemo da radimo u punom kapacitetu... To su naši zahtevi i oni moraju biti ispunjeni ili ćemo sami da se izborimo za to", rekli su predstavnici Fijata i dodali da je atmosfera na sastanku sa ministarkom Kisić bila "izuzetno korektna".

Radnici Fijata su u petak protestovali u Kragujevcu sa zahtevom da menadžment kompanije izađe pred zaposlene sa konkretnim informacijama o programima za odlazak iz firme ili rad u inostranstvu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je juče da će država pomoći radnicima Fijata, a gostujući na TV Prva Vučić je na pitanje šta će se dešavati sa radnicima Fijata koji su nezadovoljni zbog ponude kompanije da napuste fabriku ili odu da rade u inostranstvo, rekao da je Stelantis privatna firma i da on ne može njima da govori šta će da rade, ali da će država pomoći radnicima.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>