• 1
 ≫ 

Karić: Ovo je momenat, kad Rusija treba na prijateljski i dugoročni način da potvrdi svoje partnerstvo

 ≫ 

Održan je sastanak na kom je posebno potenciran aspekt energetske bezbednosti Republike Srbije u kontekstu aktuelne političke i ekonomske krize izazvane sukobom Ruske Federacije i Ukrajine

 • 1
Karić april

Foto: Privatna arhiva

Na današnjoj sednici predsedništva Udruženja industrijalaca i preduzetnika Srbije u Beogradu, kojom je presedavao predsednik udruženja Bogoljub Karić, pored aktuelne tematike intenziviranja investicionih ulaganja u razvojne projekte, posebno je potenciran aspekt energetske bezbednosti Republike Srbije u kontekstu aktuelne političke i ekonomske krize izazvane sukobom Ruske Federacije i Ukrajine.

Sve planske investicione kalkulacije koje su u procesu pripreme za lansiranje strateških projekata, koje članice udruženja planiraju u periodu od narednih godinu dana, a koje bi trebalo da obezbede Republici Srbiji više milijardi evra, direktno zavise od stabilnosti snabdevanja naftom i gasom i njihovim cenama na domaćem tržištu.

Imajući u vidu izražena težišta unutrašnje i spoljne politike Republike Srbije, obrazložene u nedavnom izlaganju predsednika Aleksandra Vučića, upozoreni smo o prisustvu dodatnih pritisaka i mogućih sankcija prema našoj zemlji, te je predstojeći ciklus dogovaranja cena nafte i gasa sa Ruskom Federacijom od vrhunskog nacionalnog interesa za dalji razvoj i sigurnost Srbije.

Imajući u vidu sve postojeće objektivne okolnosti, koje su do sada omogućavale nesmetano i stabilno snabdevanje naftom i gasom iz Ruske Federacije pod povoljnim uslovima, potreban je dalji kontinuitet u dobijanja potrebnih količina ovih energetnata u narednom periodu.

Takođe, i njihova buduća povoljna cena je ključna za dalji nesmetani dinamični i konkurentni razvoj Srbije. Na taj način Republika Srbija ostaje faktor privredne i energetske stabilnosti regiona, a posebno u ovoj političko ekonomskoj situaciji gde je otežano redovno funkcionisanje energentima u svet, Srbija bi omogućila redovno snabdevanje pod istim uslovima građanima i privredi Kosova, što je veoma važno za dalje unapređenje odnosa,
relaksacije i stabilnosti Beograda i Prištine.

Jedinstveni stav predsedništva Udruženja industrijalaca i preduzetnika Srbije je, da bi količine i cene nafte i gasa za Srbiju morale biti količinski dovoljne i cenovno identične, kao i za privredu i građane Ruske Federacije.

Svi međudržavni ugovori koje su do sada sklapale Ruska Federacija i Republika Srbija, su isticali neophodnost potpuno otvorenene saradnje na našim tržištima, bez prepreka za nesmetani i progresivni razvoj obe zemlje.

Ovo je upravo momenat, kada je potrebno da Ruska Federacija potvrdi na prijateljski i dugoročni način svoje partnerstvo, i zadovolji potrebe privrede i građana Republike Srbije pod identičnim uslovima koji važe i za njihovu privredu i građane - istakao je predsednik udruženja Bogoljub Karić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Zoki

  20. maj 2022 | 18:47

  Nista od toga. Rusija ce biti 30-40 godina biti izolovana od Evrope. Kao da ne postoje.

  2
  6

  Podelite komentar