• 13

Lakše je naći 20 brend menadžera nego pomoćnog kuvara: "Nema ko da secka luk"

Promenio se i način pronalaska radne snage, sada je sve virtuelno i digitalizovano

  • 13
kuvar, meso

Foto: Freepik

Sezona počinje, a nema ko da popuni silna raspoloživa radna mesta.

I dok podaci govore da će u 2022. svaki peti radnik napustiti svoj trenutni posao, a ponajviše u oblasti medija, zdravstva ili IT, isto tako je sve teže naći sezonske radnike.

Leto i zvanično počinje za manje od mesec dana, pri čemu su jun, jul i avgust meseci "u zenitu" kada je reč o dolasku turista i zaradi od turizma. 

Ipak, kako piše Večernji.hr, "nema ko da secka luk za pljeskavicu, niti da opere tanjire, da složi krevet, opere peškir, izglača čaršav". Dalje se navodi da ove sezone nema ko ni da vozi turističke voziće, u kojima leti najviše ima starijih ljudi s unucima.

Večernji list piše da nema ko ni da čuva plažu niti da iznajmi ležaljke i suncobrane, te ni da posetioce vozi brodom na izlet. Sve su to aktivnosti na koje često zaboravljamo, a koje čine kompletan turistički ugođaj na moru: dakle, ne završava se sve odlaskom u restoran ili bukiranjem hotela.

"Nema ko da menja evre u kune u menjačnici. Ima naravno ljudi koji to rade, ali ni blizu dovoljno. Na koja god vrata na obali da pokucate, možete pronaći posao", dodaje portal, čija je ekipa bila na terenu Crikvenici.

"Lakše je naći 20 brend menadžera nego pomoćnog kuvara", piše dalje.

Nedavno smo pisali i o tome zašto su mnogi Hrvati otišli iz zemlje i odustali od sezonskog rada, a umesto toga, raste broj stranaca sa Filipina, iz Indije i Nepala - u udelu zaposlenih.

Promenio se i način pronalaska radne snage, sada je sve virtuelno i digitalizovano, a nekad se unapred znalo ko će doći da radi, konstatuje se.

Video: Njegove ruke su jako skupe: Jednu frizuru pravi po 10 sati i naplati preko 100 evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NS

    30. maj 2022 | 08:43

    Samo treba podići plate, pošteno platiti prekovremene sate, shodno radnom vremenu koje je klizno, prijava na 100%, poštovati bolovanja i godišnje odmore, otimali bi se za bilo koji posao. Ljudi ne vole da se osećaju iskorišćeno od strane poslodavca...možeš me zeznuti jednom i nikad više. I ne treba da imaju zaposlene ako ne plaćaju..čast izuzecima koji sigurno nemaju problem sa zaposlenima.

  • Crnogorac

    30. maj 2022 | 08:49

    Nije tačno, radnika ima ali ih platite kao ljude a ne ko sirotinju dok gazda kupi kajmak...

  • Marković

    30. maj 2022 | 08:54

    Ima ko da vozi ali za normalnu platu od 1500+ eura shodno troškovima života od minimum 1000+ eura.Nemate 1500+ eura plate?Nema posla.Radite sami.Uzmite nož pa sami kao vlasnici sekcajte luk i pravite roštilj pa kad ne možete da postignete sve da iseckate kao vlasnici ONDA TRAŽITE RADNIKE. ZNači otvorio sam lokal i postao sam "gazda".GAZDA SI KAD ISPLATIŠ SVE NA VREME.I "radnike" koji ti rade za crkavicu i račune koje nikad ne plaćaš i poreze koje platiš nešto korumpiraš inspektoru da bi ti stavio slučaj u fioci na xy godina.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>