• 0
 ≫ 

Cena i dalje presudna kod javnih nabavki: Postoji način da se dodatno snizi

 ≫ 

Visok procenat i cena i dalje ostaje glavni kriterijum za dodelu ugovora u čak 95 odsto slučajeva

  • 0
Javne nabavke

Foto: NALED

Za izradu softvera, pribavljanje konsultantskih ili arhitektonskih usluga, izbor ponuđača prema najnižoj ceni nije najbolje rešenje, a naručioci su ipak u prethodnom periodu u čak 93 odsto javnih nabavki gledali samo cenu, saopštio je NALED na radionici sa medijima posvećenoj kriterijumima kvaliteta.

U NALED-u smatraju da je potrebno da naručioci pri planiranju nabavke istraže tržište radi boljeg sastavljanja tehničkih specifikacija, da preciznije navode predmet nabavke i pažljivo odaberu dodatne uslove za učešće, kako bi podstakli konkurenciju, umesto da je ograniče.

Iako je za kriterijume kvaliteta čulo 87 odsto naručilaca, koristi ih tek trećina što ukazuje na potrebu za obukama kako bi ih dosledno i uspešno primenjivali, ističu iz NALED-a.

Koordinator za regulatornu reformu u NALED-u Nikola Komšić je naveo da se od početka primene novog Zakona o javnim nabavkama povećala konkurencija i da se na primeru nabavki arhitektonskih usluga vidi da je udeo postupaka sa jednom ili dve ponude smanjen sa 83 odsto na 69 odsto.

Prema njegovim rečima, to je i dalje visok procenat i cena i dalje ostaje glavni kriterijum za dodelu ugovora u čak 95 odsto slučajeva.

"Sa više ponuda imamo veću konkurenciju, a sa više kriterijuma bolji kvalitet jer najniža cena često može dovesti do dodatnih troškova", rekao je Komšić.

U analizi više stotina nabavki, posebno kod programerskih usluga uočena je velika upotreba pregovaračkog postupka bez objavljivanja javnog poziva, kriterijumi su ograničavali konkurenciju i neretko nisu odgovarali specifikaciji.

ekonomija - biznis - referentna kamatna stopa

Foto: Shutterstock

Slična situacija uočena je i u nabavci konsultantskih usluga gde je kriterijum kvaliteta bio korišćen u manje od 10 odsto postupaka, a broj ponuda po nabavci ispod republičkog proseka od 2,5.

Analize stanja javnih nabavki u tri oblasti izrađene su u okviru projekta „Efektivne javne nabavke u službi ekonomskog rasta“ koji sprovodi NALED, uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj (Sida).

Programski direktor Transparentnosti Srbija, koja je partner na projektu Nemanja Nenadić je istakao da Srbija uporedo treba da rešava sve slabosti u sistemu nabavki i da je prioritet da se otvori nadmetanje za sve radove, dobra i usluge koji se plaćaju javnim novcem, što, kako je rekao, trenutno nije slučaj.

Prema rečima direktora Agencije za javne nabavke u Sloveniji Saše Matasa ključ uspešne nabavke su transparentan sistem, profesionalni javni službenici i digitalno okruženje koje se mora oslanjati na fer tržište, dostupno svima.

"Naše istraživanje je pokazalo da svaka dodatna ponuda u proseku može da snizi cenu za oko četiri odsto", naveo je on.

Video: Ovo su cene izdavanja najtraženih stanova u Beogradu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>