• 0

Sberbanci blokiran pristup SWIFT-u

Obuhvaćeni i ruski mediji

  • 0
Sberbanka Foto: Shutterstock

Ruska Sberbanka isključena je iz globalnog sistema za razmenu finansijskih poruka SWIFT najnovijim, šestim setom sankcija koje su u odobrili lideri Evropske unije u ponedeljak.

„Ovaj paket sankcija uključuje više teških mera, pored ostalog isključnje najveće ruske banke Sberbanke iz SWIFT-a“, saopštio je šef Evropskog saveta Šarl Mišel posle samita EU.

On je dodao da najnovije kaznene mere uključuju i zabranu tri ruska državnih medija, kao i sankcionisanje pojedinaca koji su, kako kaže, odgovorni za ratne zločine u Ukrajini.

Ne očekuje se da će isključenje Sberbanke, najveće po obimu aktive u Rusiji, iz globlnom međubankarskog sistema uticati na poslovanje u zemlji, pošto su međunarodna plaćanja već bila ograničena ranije uvedenim sankcijama, saopšteno je iz pres službe ruskog zajmodavca.

„Sberbanka radi normalno. Ograničenja su već odranije na snazi. Isključivanje iz SWIFT-a ne menja postojeću situaciju s međunarodnim plaćanjima. Domaće transakcije ne zavise od SWIFT-a i banka će ih obavljati u uobičajnom režimu“, poručila je ta banka.

Guvernerka ruske centralne banke Elvira Nabiulina saopštila je u aprilu da je većina ruskih kreditora i 52 strane finansijske organizacije iz 12 zemalja dobilo pristup Sistemu za prenos finansijskih poruka (SPFS), koji je ruska alternativa SWIFT-u. Nabiulina je takođe rekla da monetarni regulator namerava da zadrži u tajnosti identitet članova SPFS-a.

Video: Šta je SWIFT i kako funkcioniše najzaštićeniji sistem međunarodnog bankarskog poslovanja?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>