• 1
 ≫ 

Turska u kandžama inflacije: Povratak u 1998. godinu, hrana nikad skuplja

 ≫ 

Bazna inflacija, iz koje su izuzete volatilne cene hrane i energije, dostigla je 56 odsto

  • 1
Turska, frana na ulici, fast food, cena hrane, inflacija Foto: Berkcan Zengin/GocherImagery / Shutterstock Editorial / Profimedia

Inflacija u Turskoj skočila je u maju na najviši nivo od 1998. godine, vođena rastućim cenama hrane i energije, dok je ultra labava monetarna politika doprinela slabljenju nacionalne valute - lire.

Potrošačke cene su prošlog meseca porasle 73,5 posto međugodišnje, sa nivoa od 70 procenata u aprilu, objavila je danas državna agencija za statistiku, a prenosi Blumberg.

Dvadeset ekonomista je u anketi njujorške agencije predviđalo u proseku stopu inflacije u maju od 74,7 odsto na godišnjem nivou. U odnosu na april, inflacija je prošlog meseca porasla za skoro 3,0 procenta, što je niže od posečne prognoze ekonomista od 4,0 posto.

Bazna inflacija, iz koje su izuzete volatilne cene hrane i energije, dostigla je 56 odsto.

Najveći pokretači skoka inflacije su cene hrane i energije, usled poskupljenja sirovina na globalnim tržištima do kojeg je dovelo pogoršanje situacije s ponudom i ruski napad na Ukrajinu.

Turska je i veliki uvoznik nafte.

Centralna banka Turske se za sada uzdržava od povećanja kamate nakon što je prošle godine smanjila referentnu stopu za ukupno 500 baznih poena. Umesto pooštravanja monetarne politike, promoviše se politika koja ima za cilj povećanje korišćenja domaće valute i stavljanje dugoročnih investicionih kredita - privredi na raspolaganje.

Video: Vlada uvela ograničenu cenu šećera: U prodavnicama i marketima ne smeju da prodaju po većoj od ove

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Supergirl27

    3. jun 2022 | 11:05

    Jadan taj narod tamo. Ionako su uvek bioi plaćeni ispod cene. Stvarno mi je žao. Treba to preživeti. I nama je teško, ali je njima još teže. Inflacija im je prevelika.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>