• 0

Zbog incidenta u rafineriji, Austrija obezbedila rezerve

Iz Ministarstva je saopšteno da stavljanje na raspolaganje goriva iz rezervi treba da posluži samo za obezbeđivanje snadevanja naftnim derivatima, dok se ne popravi kvar u rafineriji ili dok u zemlju ne stignu alternativne isporuke

  • 0
Nafta, rafinerija, privreda

Foto: Shutterstock

Vlada Austrije odlučila je da deo državnih rezervi goriva stavi na raspolaganje, kako bi osigurala bezbednost snabdevanja, nakon mehaničkog incidenta u rafineriji Švehat (pokraj Beča).

Zbog incidenta je, naime, na neodređeno vreme odloženo ponovno puštanje u pogon.

U petak je došlo do incidenta, prilikom radova na održavanju rafinerije, zbog kojih ona nije radila od sredine aprila. U incidentu u glavnom postrojenju za destilaciju sirove nafte povređena su dva radnika.

Kako bi "pokrila" izostanak proizvodnje, austrijska vlada je donela odluku da stavi na raspolaganje benzin i dizel iz strateških rezervi. Ministarstvo energetike izdalo je uredbu koju će, naknadno, da potvrdi i parlament.

Iz Ministarstva je saopšteno da stavljanje na raspolaganje goriva iz rezervi treba da posluži samo za obezbeđivanje snadevanja naftnim derivatima, dok se ne popravi kvar u rafineriji ili dok u zemlju ne stignu alternativne isporuke. Rezerve nafte, benzina i dizela pokrivaju prosečnu potrošnju od 90 dana.

Na osnovu uredbe Ministarstva za upotrebu biće oslobođeno 112.000 tona dizela i 56.000 tona benzina, čime će se uskladištene rezerve smanjiti za potrošnju od "šest dana". Austrijski kancelar Karl Nehamer istakao je u saopštenju da je osigurano snabdevanje gorivom i pored incidenta u rafineriji. "Niko ne treba da se brine. Upravo za takve slučajeve postoje rezerve", poručio je.

Video: Čovek otkrio kako lopovi kradu kartice sa bankomata: Obavezno obratite pažnju na ovaj detalj

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>