• 3

Posao u Fijatu zadržaće 1.550 radnika

Navela je da će oni od 18 do 24 meseca provesti na radu u Stelantisovim fabrikama u Slovačkoj

  • 3
kragujevac fiat fijat Foto: Shutterstock

Premijerka Ana Brnabić izjavila je u Kragujevcu da će 1.550 zaposlenih u Fijatovoj fabrici automobila zadržati posao, dok će 500 biti tehnološki višak.

"Tih 500 ljudi, uključujući sve ranjive kategorije, što znači trudnice, majke s decom, invalide i porodice u procesu vantelesne oplodnje, bezbedno je i od 1. jula će dobijati platu 100 odsto, jer su do sada dobijali 65 odsto, zato što nije bilo značajne proizvodnje", rekla je Brnabić na konferenciji za novinare nakon sastanka sa sindikatima i predstavnicima Stelantis grupe čiji je deo fabrika Fijat Srbija.

Dodala je da u drugu kategoriju od otprilike 1.000 ljudi spadaju oni koji su potrebni za proizvodnju elektrničnog vozila koje će Stelantis praviti u Kragujevcu.

Navela je da će oni od 18 do 24 meseca provesti na radu u Stelantisovim fabrikama u Slovačkoj, Poljskoj, Italiji i Nemačkoj, nakon čega im je garantovan povratak na posao u Kragujevcu.

Dodala je da će oni moći od sutra do kraja juna da se prijavljuju da li su zaintetresovani da rade u inotranstvu, prenosi Tanjug.

Brnabić je u petak razgovarala sa predstavnicima sindikata i radnika Fijata, a na sastanku je došlo do pomaka, jer će svi koji odu u inostranstvo da rade u drugim Fijatovim fabrikama imati garantovan posao na budućoj liniji za proizvodnju električnog modela u Kragujevcu.

Tada je najavljeno da će premijerka nastavi razgovore sa Stelantisom o visini otpremnina, kao i da će doći u Kragujevac.

Dan pre razgovora sa premijerkom, deo radnika Fijata se okupio ispred fabrike u Kragujevcu, nezadovoljni dinamikom rešavanja njihovog statusa, ali su posle sastanka sa Brnabić rekli da će do daljeg odložiti proteste.

Premijerka je ranije izjavila da je u " Fijatu" oko 500 radnika višak, ali će se Vlada Srbije boriti da oni dobiju što bolje otpremnine i da će im pomoći da pronađu novi posao. Ona je objasnila da će od ukupno 2.016 radnika, koje trenutno zapošljava kompanija "Stelantis", za proizvodnju elektičnih automobila koja će početi 2024. biti potrebno 1.550.

Video: Argentici električnim pogonom povampirili legendarnog fiću: Ide 80 na sat i prelazi 50 kilometara

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    8. jun 2022 | 10:36

    I hoće li se najzad objaviti taj famozni ugovor sa propalom Fiat fabrikom u Srbiji, koji se toliko dugo krio? Kakva sramota za sve nas kao ljude, kao državu da dozvolimo da nas tako ponižavaju u rodjenoj kući! Pojili smo ih i dojili kao nikoga sa debelim subvencijama i šta smo dobili na kraju??? 1550 radnika I to od najmoćnijih auto industrija sveta??? E Srbijo naša lepa šta si dočekala....

  • Праведник

    8. jun 2022 | 10:10

    По тим условима рада у иностранству, луд је сваки који се пријави. Биће тешко када се остане без посла, али откачите тог послодавца када је још увек на развитку робовласничког друштва. А и живо ме интересује одакле ће увозити батерије за те аутомобиле. Нешто ми се чини да Лозничани имају још две године постојања и после ћао здраво....

  • onda je

    8. jun 2022 | 16:24

    izgleda FIAT bezbedan

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>