• 0
 ≫ 

3 razloga zašto su cene nafte tu da ostanu ovako visoke

 ≫ 

Evropska unija je zvanično usvojila svoj naftni embargo

  • 0
nafta, naftaši, gorivo Cene goriva svetsko tržište nafte Foto: Shutterstock

Cene nafte su se vratile otprilike na nivo gde su bile u ranim danima rata u Ukrajini, i nema izgleda za značajno olakšanje za vozače i kompanije u skorije vreme.

Cena nafte tipa Brent, skočila je preko 124 dolara po barelu ranije ove nedelje, što je najviši nivo od početka marta, nakon što je Evropska unija objavila da će smanjiti 90% svog uvoza ruske nafte do kraja ove godine.

Cene su od tada lagano pale na oko 117 dolara, uglavnom zbog očekivanja da će OPEK pumpati više nafte, ali ne dovoljno da ublaži bol koju osećaju potrošači na pumpi ili da ukroti divlju globalnu inflaciju. Embargo EU i oporavak tražnje u drugoj najvećoj ekonomiji sveta održaće ih na visokom nivou.

Met Smit, vodeći analitičar nafte za Ameriku u jednoj analitičkoj kompaniji, rekao je da će "trocifrene cene nafte" verovatno ostati.

„Ako se kineska potražnja ponovo poveća nakon karantina i Rusija nastavi da beleži pad proizvodnje, onda ponovni prag od 139 dolara koji smo videli ranije tokom godine nije nemoguć“, rekao je on.

Evropa odbacuje rusku naftu

Čak i dok rastuća inflacija i spori rast stvaraju bauk recesije, malo je verovatno da će globalna potražnja za naftom pasti dovoljno da ugrozi cene, kao što je to bilo 2008.

„Ovaj put je briga veća, jer je to pitanje na strani ponude, da čak i ako krenemo u recesiju... možda nećemo nužno videti da će cene na pumpi značajno pasti", rekao je Smit.

Evropska unija je zvanično usvojila svoj naftni embargo, deo šestog paketa sankcija uvedenih Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu. Većina zemalja EU sada ima šest meseci da ukine uvoz ruske sirove nafte i osam meseci za sve ostale naftne proizvode.

Za sada, rekao je Smit, blok će verovatno nastaviti da kupuje nešto nafte iz Rusije, ali je tražio alternativne dobavljače. Prema dostupnim podacima, uvoz sirove nafte iz Angole se utrostručio od početka rata, dok su količine u Brazilu i Iraku porasle za 50%, odnosno 40%.

Nabavka nafte sa udaljenijih lokacija održaće visoke cene, rekao je analitičar u Vorteku, kompaniji za energetske podatke.

„Direktan uticaj ovoga je veći trošak transporta zbog dužih putovanja, a zauzvrat i troškovi isporuke nafte“, rekao je on.

Vlade mogu učiniti nekoliko stvari da smanje cene, uključujući ponudu subvencija za gorivo i ograničavanje cena na pumpi. Ali "srebrni metak" koji svetu zaista treba da obori cene - teško je naći.

Nedovoljne alternative

Prošle godine, Rusija je činila 14% globalne ponude nafte, prema Međunarodnoj agenciji za energetiku, a sankcije Zapada Rusiji već stvaraju značajan jaz na tržištu. Rusija je zatvorila skoro milion barela dnevno u aprilu, a to bi moglo da dostigne oko 3 miliona barela dnevno tokom druge polovine 2022, prema IEA.

Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici, grupa poznata kao OPEK+, dogovorili su se da ispumpaju dodatnih 648.000 barela sirove nafte dnevno na globalno tržište u julu i avgustu — 200.000 više nego što je planirano.

IEA predviđa da bi globalna proizvodnja nafte, isključujući Rusiju, trebalo da poraste za više od 3 miliona barela dnevno do kraja ove godine, uravnotežujući uticaj sankcija.

Ali Smit misli da bi to moglo biti teško postići. Čak i pre rata u Ukrajini, rekao je on, proizvođači nafte su smanjivali ulaganja u proizvodnju jer su se okrenuli ka obnovljivoj energiji. A OPEK ima svoje granice.

Đovani Staunovo, strateg investicione banke UBS, rekao je da su „mnoge zemlje članice OPEK+ već dostigle granice svojih kapaciteta“.

Nafta, svet Foto: Shutterstock

„To znači da će efektivna povećanja proizvodnje verovatno biti oko polovine ciljanog povećanja“, rekao je on.

Jaka globalna potražnja

Mesecima su drakonska blokada zbog korona virusa u Šangaju i Pekingu i drugim velikim kineskim gradovima smanjila potražnju u najvećoj svetskoj zemlji uvoznici nafte.

Ali kako kineska vlada počinje da ukida ta ograničenja, smanjena potražnja bi mogla da poveća cene. Kina bi takođe mogla dodatno da poveća uvoz nafte iz Rusije, čija se referentna sirovina trguje sa popustom od 34 dolara po barelu u odnosu na Brent.

Vorteka procenjuje da je Kina u maju uvozila 1,1 milion barela ruske nafte na dan, što je oko 37 odsto više u odnosu na prošlogodišnji prosek.

Potražnja za gorivom u Sjedinjenim Državama takođe se pokazala prilično otpornom uprkos cenama koje "teraju suze na oči". U ovoj nedelji, količina gasa koja se pumpa na američkim benzinskim pumpama pala je za samo 5% u poređenju sa istom nedeljom pre godinu dana, prema OPIS-u, koji prati cene benzina i podatke o potrošnji.

To skromno smanjenje dogodilo se pošto je prosečna cena u zemlji porasla za više od 50% u odnosu na prethodnu godinu i dostigla 4,60 dolara po galonu krajem maja.

Video: Vučić: Borićemo se da inflaciju držimo pod kontrolom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>