• 1
 ≫ 

Vlasnik jogurta koji je i u našim frižiderima poslao upozorenje: "Stanje je alarmantno"

 ≫ 

Iz Dukata porast otkupa objašnjavaju željom da očuvaju proizvodnju mleka

  • 1
jogurt, mleko, pavlaka, mlečni proizvodi Foto: Shutterstock

Po šesti put u ovoj godini mlečna industrija Dukat koja posluje i u Srbiji, podići će otkupnu cenu mleka pa će od 1. jula svojim kooperantima plaćati dodatnih 15 lipa po litru mleka. Uračunaju li se i prethodni skokovi otkupne cene u 2022, to znači da će ona biti za 80 lipa po litri viša nego na početku godine, a čak 35% viša u odnosu na jul 2021.

Iz Dukata porast otkupa objašnjavaju željom da očuvaju proizvodnju mleka na svom otkupnom području i nastojanjima da kooperantima bar delom kompenzuju rast ulaznih troškova.

Naglasili su i da prerađivačka industrija ne može potpuno da prenese povećane troškove u proizvodnji na gotov proizvod jer bi time dodatno opteretili ionako već snažno pritisnute potrošače.

Direktor Dukata Duško Glišić naveo je da ukupno ulaganje u otkupnu cenu mleka od početka godine iznosi 115 miliona kuna. “Nastojimo našim kooperantima da kompenzujemo snažan rast ulaznih troškova i cena energenata. Prerađivačka industrija ne može samostalno i bez participacije države da sanira probleme u primarnoj proizvodnji mleka koja je danas na kolenima. Verujemo da država po uzoru na druge zemlje EU može farmerima bar delom da nadokandi rad ulaznih troškova.”

I bez problema s cenama energenata, proizvodnja mleka u Hrvatskoj u dugom je padu. 

Iz Dukata upozoravaju da je stanje alarmantno jer je Hrvatska postala “prehrambeno zavisna od uvoza ključnih prehrambenih proizvoda – mleka i mlečnih proizvoda”, pišu regionalni mediji. 

Dukat je od 2007. godine u većinskom vlasništvu francuske Lactalis grupe, koja preko svoje kompanija kćerke B.S.A. International, kojoj je sedište u Belgiji, u Dukatu drži 93,69 posto deonica hrvatske mlečne industrije. U fokusu javnosti bio je nedavno kada se pročilo da vlasnik želi da protera male akcionare. 

Dukat se prodaje i na našem tržitšu, a preuzeli su nekadašnji Somboled.

Video: Kravama stavlja VR na oči: Pred očima joj pašnjaci, a evo zbog čega

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rale

    28. jun 2022 | 10:04

    Odavno kupujem samo robne marke jogurta i mleka, najjeftinije sto vidim na polici

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>