• 6

Rekle, pa porekle: Države koje su zatvarale rudnike zbog klime, sada se vraćaju uglju

Nemački ministar ekonomije, Robert Habek, nazvao je povećano oslanjanje na ovo fosilno gorivo - "gorkim, ali neophodnim"

  • 6
ugalj

Foto: Shutterstock

Svet gladan energije okreće se uglju, jer nestašice prirodnog gasa i nafte, pogoršane ruskim ratom protiv Ukrajine, dovode do toga da se države opet okreću ozloglašenom fosilnom gorivu.

Od SAD preko Evrope do Kine, mnoge od najvećih svetskih ekonomija povećavaju kratkoročne kupovine uglja kako bi osigurale dovoljno zaliha električne energije, uprkos prethodnim obećanjima da će smanjiti potrošnju uglja u cilju borbe protiv klimatskih promena.

Globalna konkurencija za ugalj — takođe u nedostatku nakon godina pada investicija u nove rudnike i resurse — dovela je nove referentne rekordne cene ove godine. Spot cene uglja u australijskoj luci Njukasl, ključnom snabdevaču Azije, prošlog meseca su prvi put premašile 400 dolara po toni.

Taj pritisak predvodi Evropa, koja povećava kupovinu uglja kako bi osigurala snabdevanje kuća i fabrika energijom, nakon što je Rusija prekinula isporuke gasa Starom kontinentu. Nemačka, koja je obećala da će eliminisati ugalj kao izvor energije do 2030. godine, sada je među zemljama koje ga uvoze u većem procentu.

Ministar ekonomije te zemlje, Robert Habek, nazvao je povećano oslanjanje na ugalj "gorkim, ali neophodnim".

I delovi SAD povećavaju upotrebu energije iz uglja, jer velika potražnja za električnom energijom usred neuobičajeno visokih temperatura dovodi regionalne električne mreže na rub ovog leta. Kina, najveći svetski potrošač uglja, proširuje proizvodnju ovog goriva i njegovu upotrebu u proizvodnji električne energije, iz straha od prošlogodišnjih nestašica koje su izazvale nestanke električne energije širom zemlje, kažu stručnjaci iz oblasti energetike.

Indija se takođe snažno oslanja na ugalj kako se povećava potražnja za energijom.

Video: Male solarne elektrane niču na krovovima u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>