• 0

Koliko Srbija tačno plaća gas i struju ako je na berzi danas jedno 1.730, a drugo 360 evra?

Cena gasa danas, iako je jul, 1.730 dolara za 1.000 kubika

  • 0
energija Foto: Shutterstock

Cene prirodnog gasa u Evropi ponovo dostižu najviše nivoe od marta ove godine usled smanjenja ruskih isporuka i najavljenog štrajka radnika u gasnim kompanijama koja je glavni snabdevač Starog kontineta energijom.

Cene gasa za isporuku u avgustu (fjučers ugovori), skočile su danas na trgovinskom čvorištu TTF u Holandiji za čak 10 procenata, dostižući nivo od 1.722 dolara za hiljadu kubnih metara, ili 161,5 evra po megavat-satu (MWh) za domaćinstva.

Evropske cene gasa su se ove godine više nego udvostručile, dostižući istorijski maksimum od 3.900 dolara za hiljadu kubnih metara početkom marta, nakon što je Rusija pokrenula vojnu operaciju u susednoj Ukrajini.

Cena gasa danas, iako je jul, 1.730 dolara za 1.000 kubika gasa na TTF berzi.

Kako je rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić to je više od 2.100 dolara kada se plate posrednici i transport.

"Cena struje je sada na berzi 360 evra po megavatu, a mi je u Srbiji (domaćinstva) plaćamo oko 41 megavat, a industrija 75 megavata - oni koji nemaju posebne ugovore. Nismo povećavali ni cenu gasa. To je neralno niska cena gasa i za domaćinstva i preduzeća, tako da svaki dan koji prođe a da nemamo velike havarije i isključenja puno znači. Svaki dan koji prođemo dobro do 31. marta štikliram, jer znači da smo spaseni", naveo je Vučić.

Vučić je naveo da Srbiju drma i kriza koja se oseća u regionu i Evropi, i da ima problema sa obezbeđivanjem dizela i benzina. 

Video: Vučić o krizi cena goriva: Umirili smo tržište naftnih derivata

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>