• 4
 ≫ 

Basta: Pozivam američke kompanije da grade prvu nuklearnu elektranu u Srbiji

 ≫ 

Da bi se u Srbiji moglo razmišljati o nuklearnoj energetici, potrebno je školovati stručan kadar

  • 4
Rade Basta Foto: JKP "Beogradske elektrane"

Direktor JКP „Beogradske elektrane“ Rade Basta, u intervijuu za nedeljnik „Novi magazin“, pozvao je američke kompanije „TerraPower“ i „Exelon Corporation“ da grade prvu nuklearnu elektranu u Srbiji.

On je naglasio da tehnologije koje primenjuju ove dve američke kompanije su sa najpovoljnijim cenama i pružaju maksimalnu bezbednost i dodao da oni nude za period od sedam godina izgradnje i da puste u rad postrojenja sa kapacitetom od 350, do čak 500 megavata, sa mogućnošću skladištenja energije i sigurnošću koja do sada nije postojala u nuklearnim postrojenjima.

„Prisustvo Rusije u energetskom sektoru je veliko u Srbiji, i kao buduća članica EU, naša država treba da pravi partnerstva sa SAD i EU radi uspostavljanja energetske bezbednosne i sigurnosti i stoga je jako važno da projekat nuklearnog postrojenja bude zapadna tehnologija, kao i edukacija naših budućih kadrova. Uveren sam da je nuklearna energija jedini način da se postigne energetska efikasnost i energetska stabilnost u Republici Srbiji. Posebno bi naglasio da su modularne nuklearne elektrane za sada kao tehnološka inovacija najbolje rešenje i da imaju niz prednosti. A, to su: stvaraju manje radioaktivnog otpadnog materijala, efikasniju su i mnogo lakše mogu da se priključe na svaku energetsku mrežu. Za Vladu Srbije je izuzetno značajno da prvo ukine moratorijum na izgradnju nuklearnih elektrana u Republici Srbiji. Izgradnja nuklearnog postrojenja je rezultat suverene odluke svake države i odgovornost za izgradnju nuklearnih postrojenja je isključivo na državi. Кao i kod proizvođača opreme, nuklearna energetika je državni projekat jer neposredno utiče na celo društvo.

Da bi se u Srbiji moglo razmišljati o nuklearnoj energetici, potrebno je školovati stručan kadar, uključiti domaću struku i nauku u proces odlučivanja i obezbediti transparentost u poslovima vezanim za energetiku i naravno obezbediti značajna državna finansijska sredstva. U svakom slučaju, uspešno i bezbedno korišćenje nuklearne energije podrazumeva značajno učešće domaće nauke i struke u svim fazama odlučivanja, izgradnje, rada i dekomisije“, naveo je u intervijuu za Novi magazin direktor JКP „Beogradske elektrane Rade Basta.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A. P

    8. jul 2022 | 12:35

    Bravo pravite novi Cernobil, pored tolikih drva i uglja, sada nam Ameri stavljaju slag na tortu.

  • Mihajlo

    8. jul 2022 | 13:24

    Ko si ti da pozivas?

  • Kosta

    8. jul 2022 | 13:14

    Kasnimo najmanje 30 godina . Imali bi struju i za izvoz . Samo Grčića što dalje .

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>