• 0

OTP banka dobitnik Euromoney nagrade za izvrsnost 2022 za najbolju banku u Srbiji

OTP banka Srbija proglašena je za "Najbolju banku u Srbiji" na dodeli godišnjih nagrada svetski renomiranog magazina Euromoney

  • 0
OTP banka

Foto: Promo

Reč je tradicionalnoj "Euromoney nagradi za izvrsnost 2022" (Euromoney Awards for Excellence 2022) koja se dodeljuje finansijskim institucijama koje klijentima pružaju najviši nivo usluge, inovacija i stručnosti. Kao rezultat uspešno sprovedene najkompleksnije integracije u regionu u jeku pandemije, odličnih poslovnih rezultata uz rastuću profitabilnost, operativnu efikasnost i zdrav rast portfolija kredita, OTP banka se izdvojila kao lider na bankarskom tržištu.

Nakon okončane integracije, banka je uspela da zadrži i poboljša tokom 2021. i 2022. godine poziciju najvećeg kreditora privrede i stanovništva, kao i lidera na tržištu faktoring, lizing i e-commerce usluga. OTP banka veliku pažnju posvećuje društveno odgovornom poslovanju i sa razlogom se pozicionirala kao predvodnik zelene tranzicije u Srbiji i primeni ESG principa delovanja.

-Izuzetno sam ponosan što je OTP banka dobitnik ove prestižne nagrade za najbolju banku u Srbiji. Imponuje nam što je magazin Euromoney prepoznao značaj naših poslovnih rezultata i strateške pravce delovanja u jednom od najzahtevnijih perioda za finansijsko tržište. Iza nas je najkompleksnija bankarska integracija na ovim prostorima i ostvarili smo odlične poslovne rezultate uz visoku profitabilnost i kontinuirani rast u svim segmentima poslovanja. Naša komparativna prednost i ono što nas izdvaja na bankarskom tržištu su poverenje klijenata, opredeljenost partnera, ekspertiza i posvećenost zaposlenih, uz snažnu podršku matične OTP Grupe. Ova nagrada nije samo velika čast, već podrazumeva i odgovornost da nastavimo u istom pravcu i sa jednakim žarom u narednom periodu - izjavio je Predrag Mihajlović, predsednik Izvršnog odbora OTP banke Srbija.

Pored priznanja za najbolju banku u Srbiji koju je dobila OTP banka Srbija, "Euromoney nagrade za izvrsnost 2022" za najbolju banku su dodeljene i matičnoj OTP banci u Mađarskoj, kao i članicama OTP Grupe u Bugarskoj, Moldaviji i Albaniji, što dokazuje međunarodnu ekspertizu i lidersku poziciju u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Godišnja priznanja "Euromoney nagrade za izvrsnost" uvedena su 1992. godine, kao prva te vrste u globalnoj bankarskoj industriji i važe za najznačajnija i najprestižnija u finansijskom sektoru. S obzirom na to da je pristigao rekordan broj prijava i to iz 100 zemalja stručni žiri magazina ove godine imao je naročito težak zadatak da izabere pobednike.

Prilikom donošenja odluke o najboljima, Euromoney sagledava finansijske i poslovne pokazatelje, tržišnu poziciju, kvalitet i inovativnost ponude, stepen inovacija i digitalizacije, korisničko iskustvo, društveno odgovorno poslovanje, kao i poslovnu strategiju u celini.

OTP banka je u prvom kvartalu 2022. ostvarila 33 miliona evra profita sa 16,7% ROE, čime je vodeća banka na tržištu. Na dan 31.03.2022. godine, aktiva je iznosila 5,78 milijardi evra, što predstavlja porast neto aktive u odnosu na prvi kvartal 2021. godine od 10 odsto. Kada je reč o kreditima, sa ukupnim iznosom od skoro 4,5 milijardi evra u prvom kvartalu ove godine zadržano je prvo mesto na srpskom tržištu sa učešćem od 17,5 odsto.

U okviru OTP Grupe u Srbiji posluju i OTP Leasing Srbija, lider na tržištu lizinga u našoj zemlji, kao i OTP Osiguranje koje pruža usluge životnog osiguranja preko OTP banke. OTP Leasing je u prvom kvartalu 2022. godine zadržao lidersku poziciju na tržištu sa rastom nove produkcije od 17,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine i ukupnim finansiranjem od 24,4 miliona evra novih plasmana, što predstavlja 20,2 odsto tržišnog učešća u novoj produkciji.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>