• 0

Dogovoreno proširenje spiska radnika iz osetljivih kategorija: Koliko će ih van Fijata?

Sindikalisti danas nisu dobili podatak o broju prijavljenih radnika za odlazak na dvogodišnji rad

  • 0
kragujevac fiat fijat

Foto: Shutterstock

Predsednik Samostalnog sindikata Fijat u Kragujevcu Saša Ðorđević, izjavio je nakon današnjeg sastanka u Predsedništvu sa ministarkom za rad i zapošljavanje Darijom Kisić i šefom kabineta prredsednika Srbije Ivicom Kojićem, da će zajednički pokušati da za još 60 do 70 radnika prošire spisak radnika iz osetljivih kategorija, koji će zadržati posao u kragujevačkoj fabrici.

"Dogovorili smo da proširimo spisak kolega iz osetljivih kategorija kojih je sada 500, za još 60 do 70 njih, kako bismo im omogućili da zadrže posao", rekao je Ðorđević posle sastanka.

Naveo je da sindikalisti danas nisu dobili podatak o broju prijavljenih radnika za odlazak na dvogodišnji rad u Slovačkoj, jer taj podatak ima samo Stelantis grupa, čiji je Fijat deo.

"Znaćemo krajem meseca koliko je na tih 500 još dodato kolega i koliko ukupno ostaje u kompaniji, shodno prijavljivanju za rad u inostranstvu. Krajem meseca znaćemo koliko ljudi ukupno ostaje u Fijatu, koliko ih ide u inostranstvo i koliko uzima otpremninu", kazao je on.

Ðorđević je najavio novi sastanak sa predstavnicima države za 25. jul, kada bi trebalo da "legne" otpremnina onima koji se ne budu izjasnili za odlazak u inostranstvo i ne ostaju i Fijatu.

Dodao je da će tada biti organizovan novi sastanak sa predstavnicima države radi razgovora o statusu preostalih radnika.

"U narednom periodu, kada budemo znali sve ove brojke, imaćemo mogućnost da se ponudi zaposlenje tim ljudima, da imaju prioritet u zapošljavanju, tako da se nadam da ćemo krajem meseca zatvoriti ovu priču", rekao je Ðorđević, prenosi Tanjug.

Od oko 2.000 zaposlenih, njih 500 iz osetljivih kategorija je dobilo mogućnost da ostanu da rade u kragujevačkoj fabrici, a 492 je proglašeno tehnološkim viškom i dobili su otpremnine od 790 evra po godini radnog staža.

Preostalim radnicima je data mogućnost da se izjasne da li žele da idu na rad u inostrane pogone Stelantisa naredne dve godine, kao uslov da zadrže posao u kragujevačkoj fabrici automobila.

U prethodna dva roka izjašnjavanja, dobrovoljno se prijavilo manje od 200 zaposlenih.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>