• 2

Ako ode Dragi, Italija će biti u velikim problemima na tržištu

  • 2
Mario Dragi Tanjug/AP

Investitori su zabrinuti zbog položaja Italije posle najnovijih političkih previranja. Tržišta obveznica su u stanju pripravnosti, a osim gradonačelnika i političara, i sindikalni lideri i industrijalci takođe su se okupili da traže od premijera Marija Dragija da ostane na funkciji.

Na početku godine prinos na 10-godišnje italijanske obveznice bio je ispod granice od 1%.

Dragi bi danas trebalo da kaže poslanicima da li će ostati na mestu premijera ili ne - što bi moglo da stvori dodatnu nestabilnost na tržištu uoči ključnog sastanka Evropske centralne banke kasnije ove nedelje.

Politička nestabilnost se vratila u Rim prošle nedelje kada je jedna od koalicionih partija odlučila da se suprotstavi predlogu zakona u parlamentu. Taj potez je naveo Dragija, koji je na vlasti od februara 2021. godine, da objavi da se povlači.

Međutim, predsednik Italije Serđo Matarela odbio je Dragijevu ostavku i zatražio od njega da vodi dalje parlamentarne pregovore.

Sada, Dragi treba da se obrati parlamentarcima o rezultatu svojih razgovora, ali je nejasno da li će ostati na vlasti.

Dragi je doneo političku stabilnost Italiji u poslednjih 15 meseci, što je bilo ključno za dobijanje evropskih sredstava za oporavak od pandemije u iznosu od skoro 200 milijardi evra (205 milijardi dolara). Njegovo vođstvo je takođe bilo važno u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu, pri čemu je bivši šef ECB igrao ulogu u sankcijama EU i podržavao italijanska domaćinstva koja su opterećena visokim potrošačkim cenama.

Međutim, ova stabilnost bi mogla da se završi ako Dragi ode jer ne postoji jasna većina u parlamentu ni za jednu od političkih partija ako bi se održili vanredni izbori.

Politička neizvesnost je posebno problematična u vreme kada inflacija nastavlja da raste, tokovi ruskog gasa opadaju, a ECB nastoji da poveća kamatne stope.

Bez obzira na ishod, tržišta će to pažljivo pratiti.

Prinos na 10-godišnje italijanske obveznice je u utorak bio veći za 0,3 procentna poena na 3,3960%. Isti prinos je u petak dostigao 3,394 odsto zbog Dragijeve odluke da podnese ostavku. Investitori su zabrinuti zbog izgleda Italije nakon najnovijih političkih previranja. Početkom godine prinos na 10-godišnje italijanske obveznice bio je ispod granice od 1%.

Nije samo najnovija politička slika ono što povećava zabrinutost. Evropska centralna banka planira da poveća kamatne stope, što bi moglo biti problem za Rim, s obzirom na ekstremnu gomilu javnog duga u zemlji.

S obzirom na krhkost italijanske parlamentarne komore, investitori tvrde da bi nestabilnost mogla biti srušena ako Dragi odluči da ostane još malo, ali da će se na kraju vratiti u Rim.

Ovo je važno i za ekonomsku i finansijsku budućnost Italije. Očekuje se da će ECB u četvrtak predstaviti novi alat za suočavanje sa rizicima fragmentacije u zoni evra. Ideja je da se smiri tržišta koja su zabrinuta zbog javnog duga širom regiona od 19 članica.

Ali Italija bi mogla imati koristi od ovog novog alata samo ako je u skladu sa strogim reformskim ciljevima.

ECB će se „verovatno jednoglasno složiti da će neophodan uslov da bi država članica bila kvalifikovana za podršku ECB-a biti da se vlada pridržava programa evropskih reformi“, kažu ekonomisti.

Video: Savetnik premijera Italije snimio zaplenu jahte ruskog moćnika Meljničenka: Vredi 530 miliona evra?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>