• 0

Francuska diže penzije i plate, zamrzla i povećanje stanarina

Inflacija u Francuskoj je prošlog meseca iznosila 6,5 posto na godišnjem nivou

  • 0
Parlamentarni izbori Francuska

Foto: Tanjug/AP

Donji dom francuskog parlamenta usvojio je predlog zakona o povećanju penzija i privremenom zamrzavanju povećanja stanarina.

Time je, kako navodi Rojters, vlada napravila korak napred ka ispunjavanju najvažnijeg obećanja u izbornoj kampanji da će povećati kupovnu moć domaćinstava zbog visoke inflacije.

Ovo je istovremeno prvi test za predsednika Emanuela Makrona, koji će pokazati da li može da postigne kompromis s ojačalom opozicijom nakon što je izgubio apsolutnu većinu na nedavnim izborima, budući da predlog zakona sada ide u Senat, u gornji dom kojim dominiraju konzervativni republikanci, ocenjuje Rojters.

Predlogom zakona se, pored ostalog, predvija povećanje plata zaposlenih u javnom sektoru, bonovi za hranu i mehanizam koji omogućava kompanijama da isplaćuju veće neoporezive bonuse radnicima. Očekivani budžetski troškovi su oko 20 milijardi evra (20,37 milijardi dolara).

Glasanje, kasno noćas, usledilo je nakon žestokih debata u kojima su političari levičarskog saveza Nupes, najvećeg opozicionog bloka, kritikovali vladu ocenjujući da predložene mere ne idu dovoljno daleko. Za predlog zakona glasao je 341 poslanik, a 116 je bilo protiv. Vladu su podržali republikanci i krajnje desničarska partija Rasamblamon Nasional, dok poslanici Nupesa nisu glasali za njega.

Pomoć Francuzima da se izbore s visokim troškovima života, koji su uglavnom vođeni rastom cena energenata nakon ruske invazije na Ukrajinu, bilo je jedno od ključnih Makronovih obećanja u predizbornoj kampanji, pošto je tokom svog prvog mandata doživeo masovne ulične proteste poznate pod nazivom pokret žutih prsluka.

Video: Makron se zahvalio glasačima ispred Ajfelove kule

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>