• 0

Gasprom od Simensa dobio dokumenta o vraćanju turbine za Severni tok, ali...

Posle dugih pregovora, Kanada je pristala da vrati jedan motor, ali Gasprom nije dobio dokumentaciju za to

  • 0
Gazprom Foto: Bildagentur-online/O hde / Alamy / Alamy / Profimedia

- Isporuke gasa gasovodom Severni tok 1 dostići će tehnološki moguće granice kada turbina, vraćena sa remonta, bude instalirana - izjavio je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Kompanija Gasprom je saopštila da je primila dokumenta od Simensa i proučila ih, ali da oni "ne otklanjaju ranije identifikovane rizike i postavljaju dodatna pitanja".

Dakle, i dalje postoje pitanja o sankcijama EU i UK. S tim u vezi, Gasprom je pozvao na dodatna pojašnjenja. Ranije danas, mediji su preneli da je Simens poslao Gaspromu izvoznu dozvolu koju je izdala Kanada da vrati popravljenu turbinu za Severni tok.

Kako su naglasili izvori, dokument dozvoljava popravku, održavanje i transport turbina za stanicu Portovaja do kraja 2024. godine. Podsetimo, sredinom juna Gasprom je saopštio da je moralo da se smanji snabdevanje Severnim tokom zbog akcija Simensa, koji je odložio popravku opreme koja se popravljala u Montrealu.

Činjenica je da su kanadske vlasti odbile da vrate turbinu gasnog kompresora za Severni tok, pozivajući se na antiruske sankcije, piše ntv.ru.

Posle dugih pregovora, Kanada je pristala da vrati jedan motor, ali Gasprom nije dobio dokumentaciju za to. Zauzvrat, Vladimir Putin je izvestio da bi još jedna turbina trebalo da bude poslata na popravku krajem jula, a bez ovog motora, samo 30 miliona kubnih metara gasa dnevno bi moglo da se pumpa Severnim tokom.

Video: Ušli smo u superbrzi voz u Kini koji ide 306km na sat: Prelazi 1000km za 4 sata

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>