• 0
 ≫ 

Epl nastavlja da obara rekorde: "Drži" više od 860 miliona pretplatnika u svojim rukama

 ≫ 

Ipak, tržišna kapitalizacija kompanije je pretrpela udarac zbog pada tehnoloških akcija na tržištu

  • 0
devojka, telefon, iphone, ajfon

Foto: Pixabay

Najvrednija tehnološka kompanija, Epl, izvestila je da je u trećem kvartalu (završenom u junu 2022.) svoje fiskalne godine - ostvarila rekordan prihod od 83 milijarde dolara, za 2,0% veći nego u istom periodu lani.

Ali, uprkos rekordnom prihodu, neto profit Epla je opao za 10,5 posto u tri meseca, zaključno sa junom u odnosu na isti lanjski period, zbog ekonomskog usporavanja, rasta inflacije, poremećaja u lancima snabdevanja i pada prodaje u Kini.

Prodaja u Velikoj Kini, koja je nekada bila jedno od kompanijskih najperspektivnijih regiona, pala je za oko 1,0 posto u posmatranom kvartalu, piše CNN.

Ipak, Epl je nadmašio očekivanja Volstrita i u pogledu prihoda i profita, napominje američka TV stanica i dodaje da su akcije proizvođača ajfona u četvrtak uveče porasle za gotovo 4,0 posto, nakon objave poslovnih rezultata.

Kompanija je saopštila da je njena instalirana baza aktivnih uređaja dostigla najviše nivoe svih vremena u svakoj kategoriji proizvoda tokom trećeg tromesečja.

Kvartalna prodaja Eplovih usluga, ključnog elementa u strategiji budućeg rasta kompanije, skočila je za 12 procenata na 19,6 milijardi dolara, što je neznatno ispod 19,7 milijardi dolara koliko su očekivali analitičari.

- Epl sada ima više od 860 miliona pretplatnika na različite usluge, što je za 160 miliona više nego prošle godine - rekao je finansijski direktor Luka Maestri tokom video konferencije na kojoj je predstavio najvažnije podatke iz izveštaja o poslovanju.

Tržišna kapitalizacija kompanije je pretrpela udarac zbog pada tehnoloških akcija na tržištu, spustivši se ispod nivoa od 3,0 biliona dolara na 2,5 biliona.

Video: Koje su ekonomske posledice želje Ilona Maska za slobodom govora: Sve o prodaji Tvitera

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>