• 0

Hrvati uvode očinsko odsustvo: Plata je puna i na teret države, a šef je dužan da omogući ovo pravo

Poslodavci koji ne "izađu u susret" po ovom pitanju mogu se suočiti sa kaznama u visini od 10.000 do 50.000 kuna

  • 0
tate

Foto: shutterstock.com

U Hrvatskoj se od danas, 1. avgusta, uvodi novo pravo – plaćeno očinsko odsustvo.

Trajaće 10, odnosno 15 dana, zavisno od toga da li se radi o jednom detetu, blizancima ili više dece rođeno u  isto vreme. Odsustvo nije obavezno, ali ako otac želi da ga koristi - poslodavac je dužan da mu to omogući.

Kako piše Poslovni dnevnik, očinsko odsustvo će moći da se koristi do 6. meseca detetovog života: tatama je preporuka da ga koriste, a poslodavcima obaveza da ga omoguće.

- Onima koji to ne učine "prete" kazne od 10.000 do 50.000 kuna (od oko 1.300 do oko 6.600 evra) - ističe u razgovoru za Hinu državna sekretarka Centralne državne kancelarije za demografiju i mlade, Željka Josić.

Bitan je staž, a ne rad na (ne)određeno

- Smatramo da bi bilo dobro da u prvim mesecima života deteta oba roditelja učestvuju u nezi o njemu i imaju bolju emocionalnu povezanost - objašnjava Josić važnost uvođenja ovog odsustva za očeve i precizira kako će otac i majka u isto vreme moći da ga koriste; majka porodiljsko, a otac očinsko.

Novo pravo je uređeno Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o porodiljskim i roditeljskim potporama, a državna sekretarka dalje pojašnjava kako je, pre započinjanja ostvarivanja ovog prava, važno imati u vidu uslov staža propisan pomenutim zakonom, koji važi za određivanje naknade plate za korišćenje svih prava zaposlenih i samozaposlenih roditelja, pa tako i očinskog odsustva.

- To je sada devet meseci kontinuirano, odnosno 12 meseci s prekidima kroz 24 meseca, nezavisno od toga jesu li očevi zaposleni na određeno ili neodređeno vreme - istakla je Željka Josić.

Dodaje se da će očevi koji se odluče na korišćenje odsustva radi brige o detetu imati platu u visini svoje pune plate, na isti način na koji se ona određuje za porodilje. Takođe, ta plata ide na teret države, a ne poslodavca.

Video: Milana Pavlović: Uspeh gledamo kroz novac i moć, a zaboravljamo šta je to život

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>