• 9
 ≫ 

Nafta skliznula ispod 100 dolara po barelu

 ≫ 

Zabrinutost zbog recesije pojačala se u ponedeljak, pošto su istraživanja iz Sjedinjenih Država, Evrope i Azije pokazala da je fabrička aktivnost izgubila zamah u julu

  • 9
nafta

Foto: Shutterstock

Cene nafte su nastavile pad danas, jer je splasnulo raspoloženje investitora zbog sumornih izgleda o potražnji za gorivom i podataka koji ukazuju na pad globalne proizvodnje.

Sve se dešava uoči sastanka glavnih proizvođača sirove nafte ove nedelje na kojem treba da odluče da li da povećaju isporuke.

Evropska nafta Brent je na terminskom tržištu oslabila za 24 centa ili 0,2 posto, na 99,82 dolara za barel na jutrošnjem trgovanju do 6:34 sata po Griniču, dok je američka nafta WTI skliznula za 10 centi ili 0,1 procenat, na 93,78 dolara po barelu, izveštava Rojters.

Cena Brenta je zaključena sinoć na 99,09 dolara po barelu, što je njen najniži nivo od 15. jula, a američka sirova nafta je završila jučerašnje trgovanje na 92,42 dolara po barelu, takođe na najnižem nivou od 14. jula.

"Cene sirove nafte su pale nakon što su brojni podaci o fabričkim aktivnostima nagovestili da je svet na putu velikog ekonomskog pada i zbog očekivanja veće proizvodnje nafte nakon veoma dobre sezone zarada naftnih kompanija", napisao je u belešci za klijente Edvard Moja, viši tržišni analitičar iz brokerske kuće Oanda.

Zabrinutost zbog recesije pojačala se u ponedeljak, pošto su istraživanja iz Sjedinjenih Država, Evrope i Azije pokazala da je fabrička aktivnost izgubila zamah u julu. Smanjenje globalne potražnje i stroge kineske kovid mere ograničenja - usporili su proizvodnju.

Padu cena "crnog zlata" doprinela je i suzdržana aktivnost tržzišnih aktera koji iščekuju ishod sutrašnjeg sastanka predstavnika Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njihovih saveznika, uključujući Rusiju, odnosno grupe poznate kao OPEK+, na kojem će se odlučivati o proizvodnji u septembru.

Dva od osam izvora iz OPEK+ grupe rekla su u anketi Rojtersa da će se na sastanku razgovarati o skromnom povećanju pumpanja u septembru, dok je ostatak rekao da će proizvodnja verovatno ostati nepromenjena.

U međuvremenu, SAD su u ponedeljak uvele sankcije kineskim i drugim kompanijama za koje tvrde da su pomogle prodaju iranske nafte i petrohemijskih proizvoda istočnoj Aziji, u vrednosti više desetina miliona dolara, nastavljajući da povećavaju pritisak na Teheran da obuzda svoj nuklearni program.

Na tmurno tržišno raspoloženje uticala je i potencijalna poseta predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi Tajvanu, uprkos upozorenjima Pekinga da to ne čini. To bi bila prva poseta jednog visokog američkog zvaničnika tom ostrvu u poslednjih više od 25 godina, koja bi mogla da izazove eskalaciju tenzija između SAD i Kine, navodi britanska agencija.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>