• 2

4 faktora stvorila nestašicu leda: "Neće ga biti u avgustu, a cena bi mogla da skoči"

Usred leta, španski lokali i ugostitelji muče muku s pronalaženjem kocki leda

  • 2
ice kafa

Foto: shutterstock.com

Prvo je bio toalet papir, pa ulje, a sada su na redu kocke leda.

Tako ovih dana piše portal 20minutos.es, ukazujući na nestašicu kocki leda u Španiji. Već nekoliko dana, supermarketi, barovi i restorani osećaju manjak ovog proizvoda, prekopotrebnog u jeku vrelog letnjeg talasa.

Ali, glavno pitanje je šta je uzrok nedostatku zaliha leda?

Poskupljenje energenata poslednjih meseci, visoka inflacija, rast cena na opštem nivou i velika potražnja ovog leta - jesu faktori koji imaju ključnu ulogu u tom problemu.

Naime, skladištenje leda za leto počinje u prvim mesecima godine, tako da se proizvodnja ne akumulira u nedeljama maksimalne potražnje, kao što se dešava u julu i avgustu. Kako je objašnjeno za portal lavanguardia.com, nestašica leda može biti povezana i sa povećanjem cene struje.

Podsećamo, struja je u ovom periodu godine čak 10, 11 puta skuplja nego lani, a današnja cena u Francuskoj i Italiji veća je od 440 evra po megavat satu.

Kako objašnjava distributer "Tele hielo Madrid", budući da nije bilo moguće stabilizovati troškove da bi se led mogao prodati po uobičajenoj tržišnoj ceni, fabrike su obustavile proizvodnju i sada, leti, to se primećuje.

Prognoza je da u avgustu neće biti leda, navodi se. S druge strane, ekstremne vrućine poslednjih nedelja izazvale su povećanje potražnje za ovim proizvodom u supermarketima, što za posledicu ima rast cene, kao što je inače slučaj s osnovnim proizvodima.

Zapravo, Organizacija potrošača i korisnika (OCU) navodi da će se domaćinstva ove godine suočiti sa dodatnim troškovima kada je reč o hrani - većim od 830 evra godišnje.

Suncokretovo ulje je, piše španski medij, zabeležilo rast cene od 118 odsto u odnosu na prošlu godinu, brašno sada vredi 50 odsto više, a jaja su u toj zemlji poskupela oko 45 odsto. Testenina je skuplja više od 55 odsto. Sada bi i led mogao da doživi značajno povećanje cene, zbog problema u snabdevanju.

Video: Poznato koliko će struja u Srbiji da poskupi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Праведник

    3. avgust 2022 | 16:25

    Па Украјина највећи извозник и леда, изгледа....

  • Вј

    3. avgust 2022 | 19:31

    Стварно не разумем овај чланак, сваки озбиљан ресторан и клуб има свој апарат за прављење леда

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>