• 1

Dok cene skaču, BP ubira plodove: "Nadam se da svi dobro spavate noću, i lideri i akcionari"

Britanska naftna kompanija je značajno profitirala u periodu od aprila do juna ove godine, i to je naišlo na burne reakcije širom zemlje

  • 1
BP, British Petroleum, kompanjia, nafta, logo

Foto: Tanjug/AP

BP, britanska naftna kompanija sa sedištem u Londonu i jedna od sedam najvećih na svetu, prijavila je svoj najveći kvartalni profit za 14 godina, budući da su cene gasa i nafte porasle.

Osnovni profit ovog energetskog giganta dostigao je nivo od 8,45 milijardi dolara ili 6,9 milijardi funti, kako piše BBC, u periodu između aprila i juna ove godine: to je više nego trostruko u poređenju s iznosom koji je BP ostvario u istom periodu lani.

Domaćinstva i svetske privrede već uveliko se suočavaju s poskupljenjima na svim nivoima, a konkretno u Britaniji - predviđa se da će prosečni računi za energiju u domaćinstvima ove zime iznositi više od 3.600 funti godišnje.

Ogromni profit BP-a je podstakao i apele, upućene vladi, da dodatno oporezuje firme, kako bi pomogla britanskim porodicama koje se bore s rastućim računima. Inače, Britiš Petroleum je ostvario profit koji važi za drugi najveći u drugom kvartalu, u istoriji ove kompanije.

Svakako, BP nije jedina naftna kompanija koja je značajno profitirala, usled rasta cena energenata. Ali, trenutno trpi kritike.

Dejl Vins, osnivač snabdevača energijom Ecotricity, rekao je da BP "drži gomilu novca koji dolazi od stisnutih britanskih platiša", dodajući da veruje kako je vreme za povećanje poreza na profit naftnih i gasnih kompanija.

- Jasno je da u sektoru nafte i gasa postoje izuzetni, neočekivani profiti, i očigledno da postoji problem na energetskom tržištu, i trebalo bi da popravimo jedno i drugo - istakao je Vins za emisiju Today.

Grupe Greenpeace i Friends of the Earth, kao i laburisti i liberalne demokrate, takođe pozivaju na pooštravanje poreza na profit naftnih i gasnih kompanija. Profesor Nik Batler, bivši potpredsednik BP, rekao je da veruje kako je energetski gigant "veoma osetljiv na probleme s reputacijom, a u kontekstu zarađivanja novca na ovom nivou".

On je za BBC rekao da je postoji "pravi slučaj" za vladu koja okuplja industriju "da pronađe plan da se prebrodi zimu".

Gas, energetika, energija, grejanje

Foto: Tanjug/AP

 

- Imate Evropu kao celinu koja trenutno smanjuje potrošnju gasa za 15%, što se ovde ne dešava - istakao je Batler.

Vlada Britanije je uvela paket mera za pomoć građanima oko računa za energiju, kao što je popust od 400 funti, a nakon političkog pritiska, ministri su u maju najavili da će naftne i gasne kompanije plaćati dodatnih 25 odsto na profit ostvaren u toj zemlji. Dakle, porez se primenjuje od 26. maja na profit ostvaren u Velikoj Britaniji, što je za većinu naftnih i gasnih kompanija samo mali deo njihovog poslovanja. Za BP, taj procenat čini desetinu ukupne proizvodnje nafte i gasa.

BP, stoga, neće morati da plati namet na većinu profita koji je ostvario između aprila i juna, dodaje BBC, i ističe kako je ogroman porast profita podstaknut višim cenama nafte i gasa, koje su naglo porasle zbog rata u Ukrajini. Poslednjih meseci Rusija je smanjila snabdevanje Evrope gasom, posle invazije, i sve je veći strah da bi mogla u potpunosti da "zavrne slavinu".

Tema se potegla i na LinkedIn-u

Naime, Meri Portas, kreativni direktor u Portas-u koji ima cilj da kompanije transformiše u brendove, objavila je post sledeće sadržine na ovoj poslovnoj mreži.

"Za dinosauruse u BP. I sve druge masne bogataše kojie to smišljaju. Juče ste objavili svoj najveći kvartalni profit za 14 godina – 6,9 milijardi funti za samo tri meseca – i povećaćete procenat isplaćene dividende akcionarima za 10%. U međuvremenu, stiže nam zima kada će penzioneri dobiti hipotermiju, majke sa niskim primanjima će oskudevati u hrani jer treba da plate grejanje za svoju decu, a čak i oni što zarađuju prosečno - brinuće o tome kako da plate račune. Sve ovo je razlog zašto sam kopredsedavajući Better Business Act-a. Borimo se da promenimo zakon Velike Britanije kako bismo osigurali da svaka kompanija uskladi svoje interese sa ljudima i planetom – a ne samo za profit i džepove akcionara. Sigurna sam da će biti raznih ljudi sa raznim objašnjenjima o tome kako je ovakav profit prihvatljiv. Ali u vreme tako velike potrebe, to je jednostavno neodbranjivo. Nadam se da svi dobro spavate noću, lideri BP-a, i akcionari. Za sva druga preduzeća koja žele da rade bolje, prijavite se", napisala je Portas.

Video: Poznato koliko će struja u Srbiji da poskupi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr

    4. avgust 2022 | 09:24

    Otkud njima nafta? Bave se švercom, a ovamo drže pridike. Putine gde ti je dugme?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>