• 0

Presedan u poslednjih 27 godina: Britanci povukli radikalan potez da suzbiju inflaciju

Većina ekonomista je u anketi britanske agencije očekivala povećanje od 50 baznih poena, budući da se centralne banke širom sveta bore da obuzdaju rast potrošačkih cena

  • 0
Vrućina vrelo visoke temperature toplotni talas Velika Britanija Foto: Tanjug/AP

Banka Engleske (BoE) podigla je danas referentnu kamatnu stopu na najviši nivo u poslednjih 27 godina, uprkos upozorenju da je zemlja nadomak dugotrajne recesije.

Na ovaj potez se odlučila u nastojanju da što pre suzbije rast inflacije koja će, prema novim procenama, dostići vrhunac od 13 posto.

Odbor za monetarnu politiku (MPC) britanske centralne banke odlučio je sa osam glasova "za" i jednim "protiv" da poveća ključnu kamatu za pola procentnog poena - sa 1,25 na 1,75 posto, što je najviši nivo od kraja 2008, prenosi Rojters.

Većina ekonomista je u anketi britanske agencije očekivala povećanje od 50 baznih poena, budući da se centralne banke širom sveta bore da obuzdaju rast potrošačkih cena.

BoE je upozorila da se Britanija suočava sa recesijom u rasponu između maksimuma i minimuma proizvodnje od 2,1 posto, što je slično padu iz 1990-ih, ali daleko manje od ekonomskog udara kovida-19 i pada izazvanog globalnom finansijskom krizom 2008/09. godine.

Prema procenama centralne banke Britanije, privredni pad bi počeo u poslednjem kvartalu 2022. i nastavio bi se tokom cele 2023, što bi bila najduža recesija u Ujedinjenom Kraljevstvu od globalne finansijske krize.

Ekonomskom usporavanju će doprineti i potrošačka inflacija, koja će, kako se sada predviđa, verovatno dostići vrhunac od 13,3% u oktobru, što je najviši nivo od 1980. godine, uglavnom zbog rasta cena energenata nakon ruske invazije na Ukrajinu.

To znači da britanskim domaćinstvima predstoje dve uzastopne godine pada njihovih raspoloživih prihoda, odnosno suočavanje s najvećim pritiskom na životni standard od 1964. godine, kada je počelo prikupljanje ovih podataka.

Video: Hrvatska danas dobija ”zeleno svetlo” za ulazak u Evrozonu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>