• 2

Preminuo je preduzetnik Mirko Grbešić, vlasnik Brodomerkura, Saponije, Koestlina

Grbešić je osnovao kompaniju Mepas d.o.o., a u Mostaru je otvorio najveći tržni centar u Bosni i Hercegovini - "Mepas Mall". Rođen je 11. avgusta 1960. godine u Širokom Brijegu

  • 2
Mirko Grbešić

Printskrin: JabukaTV

Preduzetnik Mirko Grbešić preminuo je danas u 62. godini nakon teške bolesti.

Mirko Grbešić je, između ostalog, bio vlasnik Mepasa, Brodomerkura, Saponije, Koestlina, prodajnog centra SMT. Prethodno je bio i član Upravnog odbora NK Široki Brijeg, prenose mediji.

Rođen je 11. avgusta 1960. godine u Širokom Brijegu, a poslovna karijera započeo je trgovinom. Tada, 1989. godine osniva firmu Mepas d.o.o. koja se bavila proizvodnjom i prodajom mesa i ubrzo postala jedna od najjačih u toj grani u Hercegovini.

Potom je počeo da se bavi uvozom i distribucijom hrvatskih i stranih brendova u Bosni i Hercegovini. Godine 1995. završena je zgrada Mepasa sa velikim magacinom u Širokom Brijegu, nakon čega se preduzeće širi. Skladišni prostori su obezbeđeni i u Sarajevu, Tuzli i Banja Luci. On je 1998. godine kupio osječku Saponiju za 20 miliona nemačkih maraka, što je u to vreme bila prilično velika svota novca.

Dao je šest miliona evra za Kandit iz Osijeka i uložio još dosta da se brend vrati na police i među potrošače. Pored toga, obavezao se da će fabriku izmestiti sa postojeće lokacije i izgraditi novu u osječkom prigradskom naselju Nemetin do 2014. godine. Ova investicija bila je vredna 20 miliona evra, prenosi Večernji list.

Mepas je 2000. godine kupio preduzeće za proizvodnju i montažu metala Metalac iz Širokog Brijega. Grbešić je postao i vlasnik Maraske (kasnije prodate Stanić grupa) i Brodomerkura. U Mostaru je 2012. godine otvorio najveći tržni centar u Bosni i Hercegovini koji se prostire na skoro 100.000 kvadratnih metara i nosi naziv "Mepas Mall". Centar je izgrađen tako da vizuelno, konceptualno i sadržajno prati sve aktuelne trendove kada su u pitanju centri ovog tipa u Evropi.

Njegovo poslovno carstvo karakteriše konstantan, ali ne prebrz rast. Nije bilo primedbi na poslovanje njegovih kompanija, kao ni na način sticanja vlasništva nad njima, ni u BiH ni u Hrvatskoj.

"Poslovna politika koju vodimo na svim tržištima je jasna, zakonita i transparentna, tako da ne dajemo povoda za bilo kakve spekulacije", rekao je Grbešić jednom prilikom.

Njegovo bogatstvo procenjeno je na 133 miliona kuna (gotovo 18 miliona evra), što ga je stavilo na 15. mesto liste najbogatijih Hrvata.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>