• 1

Rast računa za grejanje tera ih nazad u kancelarije: Da li će se ovaj trend proširiti?

Energetski konsultanti predviđaju da će cena struje na godišnjem nivou porasti za oko 4,000 funti

  • 1
Rad od kuce

Foto: Shutterstock

Veliki broj Britanaca mogao bi od zime da se vrati u kancelarije, kako će komfornost rada od kuće zaseniti sve viši računi za grejanje piše CNBC.

Naime, prema sajtu MoneySuperMarket od 2.000 ispitanika, njih 280 planira povratak u kancelariju, dok se taj broj dodatno povećava, za čak 23 odsto, među zaposlenima uzrasta od 18 do 24 godine.

Podsetimo, inflacija u januaru je porasla na 5,5% (najviši nivo u poslednjih 30 godina), a energetski konsultanti predviđaju da će trenutna cena od 1.971 funti godišnje za struju skočiti do aprila naredne godine na 6,089 funti.

Iako postoji ograničenje koje dobavljači ne smeju da prelaze, to se ipak dogodilo zbog rasta veleprodajnih cena, te je pitanje do kada će Britanci moći da izdrže skok cena iz svog doma.

Prema Kancelariji za nacionalnu statistiku, od aprila do maja, jedan od sedam Britanaca je radio od kuće,  a "veliki skok cena za grejanje koje stiže u oktobru i januaru nateraće zaposlene da razmisle kako bi mogli da smanje svoje troškove. Možda će se desiti da bi radije želeli da koriste grejanje u kancelariji, nego u svom domu", navodi Met Kopland iz dobrovoljnog udruženja za Nacionalne energetske akcije.

Da li će produktivnost "pobediti" visoke račune?

Rad od kuće

Foto: Shutterstock

Takođe, na odluku o povratku u kancelarije uticaće i cena transporta do posla.

"Onaj ko koristi putnički voz do Londona susrešće se sa mnogo većim troškovima, nego onaj koji koristi lokalni autobus. U isto vreme, neko ko živi u modernijoj zgradi imaće mnogo manje troškove za grejanje, nego onaj ko živi u velikoj kući", ističe finansijski analitičar Sara Kol za CNBC.

Kako se navodi u istraživanju sajta Confused.com prema podacima iz 2021. godine, oni koji dolaze na posao vozom, na nedeljnom nivou potroše 136 dolara, dok ih auto košta do 80 dolara.

Ipak, dva glavna razloga zbog kojih će Britanci možda prihvatiti veće račune, ali i rad od kuće, je upravo produktivnost i životni balans koji ovakav režim rada omogućava. Uprkos tome što su mnoge firme opet otvorile vrata za svoje zaposlene, mnogi su se odlučili za ostanak kod kuće baš iz prethodno pomenutih razloga.

Takođe, porastao je i broj onih koji praktikuju kombinovani način rada, odnosno rad od kuće i odlazak u kancelariju na nedeljnom nivou.

Udruženja traže pomoć države

Dobrovoljno udruženje Nacionalne energetske akcije tražilo je od Vlade Velike Britanije da pokaže više podrške ljudima u donošenju odluke o povratku u kancelarije.

"Svesni smo pritiska sa kojim se ljudi suočavaju sa porastom troškova, zbog čega smo kontinuirano preduzimali mere da pomognemo domaćinstvima postepeno uvodeći podršku u vrednosti od 37 milijardi funti", istakli su iz Odeljenja za poslovnu, energetsku i industrijsku strategiju.

"Dajemo 400 funti popusta na račune za struju ove zime, a za osam miliona najranjivijih domaćinstava obezbeđeno je dodatnih 1.200 funti dodatne pomoći", zaključuju za CNBC.

Video: Nebojša Matić o optimizaciji rada: Važan je dogovor, treba pustiti ljude da na miru rade svoj posao

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djuro

    26. avgust 2022 | 14:20

    Hahaha...koje ludilo...podigli cene energenata, da radnike vrate u kacelarije...i Dr.Nele Karajlic nije ovako mastovit😂😂😂

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>