• 5

Rusi rano jutros "zavrnuli slavinu" preko Severnog toka 1: Gasprom ostvario rekordni profit

Ruski prekid i smanjenje snabdevanja izazvali su porast cena gasa i primorali evropske vlade da se bore za alternativne isporuke uoči zime

  • 5
gasprom Foto: Shutterstock

Rusija je danas zaustavila isporuku gasa za Evropu preko gasovoda Severni tok 1, na tri dana, čime se intenzivira ekonomska bitka između Moskve i Brisela, i povećavaju izgledi za recesiju i racionalizaciju energije u nekim od najbogatijih evropskih zemalja, prenosi Rojters.

Evropa je obaveštena da će Gasprom isključiti gasovod Severni tok 1 do Nemačke od 31. avgusta do 3. septembra.

"Jedina ispravna pumpna jedinica Trent 60 biće zaustavljena na tri dana radi održavanja i preventivnog održavanja", navodi se u saopštenju ruske naftne kompanije.

Gasprom je, inače, saopštio da je postigao rekordan profit u prvoj polovini godine, uprkos zapadnim sankcijama zbog rata u Ukrajini. Neto dobit iznosi 41,6 milijardi evra, dok je u 2021. ruski gigant ostvario profit od 27,5 milijardi evra. Gigant dodaje da će biti isplaćene i dividende.

"Niz rutinskih procedura, u skladu sa aktuelnim ugovorom o održavanju, obavljaće stručnjaci kompanije zajedno sa kolegama iz Simensa", precizirali su u Gaspromu.

Podaci sa sajta operatora Severnog toka 1 pokazuju da je protok bio na nuli u periodu 04:00-05:00 časova rano jutros, navodi britanska agencija.

Evropske vlade strahuju da bi Moskva mogla da produži ovaj prekid, kako bi na taj način uzvratila na zapadne sankcije koje su joj nametnute nakon napada na Ukrajinu. Optužuju ruskog predsednika Vladimira Putina da koristi zalihe energenata kao "ratno oružje", dok Moskva negira ovakve tvrdnje.

Ruski prekid i smanjenje snabdevanja izazvali su porast cena gasa i primorali evropske vlade da se bore za alternativne isporuke uoči zime.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    31. avgust 2022 | 09:12

    Oni optuzuju Putina sto energente zloupotrebljava??? Sta misle da je Puti lud, oni da vrse isporuku oruzja Ukrajini, to je sve u redu a on nesmetano da im salje gas??? Nece da moze!!!

  • Mix

    31. avgust 2022 | 08:51

    Tako je Brate Putine!

  • Гаргамел

    31. avgust 2022 | 08:36

    У ОЧИ зиме је прави тренутак за тражење алтернативе ...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>