• 6
 ≫ 

Mađari kupuju benzin kod naših komšija: Uštede do 35 evra po punom rezervoaru

 ≫ 

Preduzetnici, vlasnici auto-škola i drugi, već neko vreme upozoravaju da njihovi poslovi trpe zbog cene goriva

  • 6
pumpa Foto: Mathieu Thomasset / AFP / Profimedia

Mađari su među prvima ograničili cene goriva i mnogi su mislili da je reč o predizbornom triku, ali je premijer Viktor Orban nastavio s istom politikom i nakon pobede na izborima.

Ipak, vremenom polako isključuje i deo po deo Mađara iz šeme "najjeftinijeg goriva u Europi" – prvo kamione velike nosivosti, a onda i poslovna vozila.

Mađari, naime, prelaze granicu i pune rezervoare svojih vozila na hrvatskim pumpama, jer je gorivo tamo jeftinije, prenosi Poslovni dnevnik pisanje Večernjeg lista.

Na punom rezervoaru uštede i do 35 evra.

Mađarska vlada je ograničila cene goriva, ali te cene koje su niže nego u Hrvatskoj važe samo za privatna vozila. Sva ostala, u koja spadaju i službena i poslovna vozila svih vrsta, kao i ona koja koriste auto-škole, krajem jula su izuzeta iz vladine regulative. Od tada plaćaju tržišnu cenu, onu bez vladine intervencije.

Preduzetnici, vlasnici auto-škola i drugi koji poseduju takva vozila već neko vreme upozoravaju da njihovi poslovi trpe zbog cene goriva, a oni koji imaju sreću da su relativno blizu granice - redovno odlaze u Hrvatsku da natoče gorivo.

Benzin 95 je u Hrvatskoj, uz vladinu intervenciju, sada ograničen na cenu od 11,19 kn (1,49 evra), a dizel na 12,35 kuna (1,64 evra) po litri. Mađarska Vlada je pre intervenisala i zamrznula cene, pa Mađari plaćaju oko 1,20 evra za litar goriva, ako ne voze službene ili poslovne automobile.

Ako ih voze, cena koju plaćaju je tržišna i redovno se menja, a u poslednjem momentu je iznosila 1,99 evra za litar benzina, odnosno više od 2 evra za litar dizela. Sada se najavljuje dalje poskupljenje dizela za još 30 forinti (0.074 evra).

Video: Koordinator blokada u Novom Sadu nagovestio pomak u pregovorima, poljoprivrednici blokirali i Sombor

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Papi

    4. septembar 2022 | 10:05

    Ja doso juce iz Zagreba ne vide ovu cenu goriva nigde

  • Radovan

    5. septembar 2022 | 10:33

    Ako putujete u RH ili kroz RH nemojte ni u ludilu tankati na autocesti, jer je benzin ili dizel daleko jeftiniji na pumpama koje nisu na autocesti. Lp i uživajte u RH.

  • Crni

    4. septembar 2022 | 16:19

    Ovo su trenutne cene: Ed je oko 12,35 kn (1,67€) oko 192-193 din Es95 je oko 11,19 kn (1,48€) oko 173din 1eur=117din

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>