• 36

Mihajlović: Restrikcija neće biti, ali ćemo morati da štedimo. Samo noćas smo dali 1,3 miliona evra

Čeka se da Ministarstvo finansija sa EPS-om sledeće nedelje izađe sa određenim rezultataima

  • 36
Otvoreni Balkan

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, izjavila je danas da će se država izboriti koliko god može da obezbedi dovoljene količine toplotne i električne energije, ali je upozorila da će morati da se štedi, jer se veliki novac iz budžeta daje na uvoz energije.

Ipak, ponovila je da, uprkos tome, restrikcija neće biti.

- Dali smo rok do 15. septembra da planovi štednje budu napravljeni i po svim našim procenama javna preduzeća i državne ustanove mogu da uštede do 15 odsto energije - rekla je ministarka za RTS. Dodala je kako nisu dati nerealni ciljevi štednje, ali je navela da će realizacija tih planova morati da bude kontrolisana.

- Moramo da shvatimo da nije više stvar u tome da li smo preduzeće ili individualna domaćinstva, moramo da pokušmo da snizimo potrošnju, jer veliki novac dajemo za to. Noćas smo uvezli 5,6 odsto naše potrošnje, odnosno 4,4 gigavata i 1,3 miliona evra smo to platili - naglasila je Zorana Mihajlović, ističući da je Srbija jedina država koja se opredelila na potpuno drugačiji način štednje u odnosu na većinu evropskih zemalja koje prete sankcijama.

- Mi smo dali preporuke, ali smo rekli da ćemo finansijski stimulisati one koji su ovog meseca potrošili manje struje nego istog meseca 2021. Čekamo da Ministarstvo finansija sa EPS-om sledeće nedelje izađe sa određenim rezultataima.

Ministarka je odgovorila i na pitanje vezano za kvar bagera na EPS-ovom površinskom kopu.

- Bager je trebalo da krene u remont sledećeg dana. Taj jedan dan je jedini koji bager nije radio zbog nevremena. EPS je, inače, počeo remonte svojih termokapaciteta, jer ta oprema je stara, bager je star 27 godina - rekla je Mihajlović i dodala da je EPS spreman za zimu onoliko koliko može da bude u datim uslovima, s obzirom na to da investicija nema i da se sve svelo samo na održavanje.

Kaže da su toplane uglavnom spremne za grejnu sezonu, ali da treba nabaviti još određene količine mazuta kao zamenskog goriva za slučaj da dođe do nekih problema sa snabdevanjem gasom.

Upitana za snabdevenost tržišta peletom odgovorila je da su inspektori obišli 77 lokalnih samouprava i oko 270 privrednih subjekata, kao i sve proizvođače peleta. "Od 44 prodavca, kod njih 25 ima dovoljnih količina peleta, kod njih sedam ili osam se čeka sledeće nedelje. Biće peleta dovoljno, gotovo 70% građana koji se greju na pelet, već su ga obezbedili", naglasila je Mihajlović.

Video: Poludeli za Ivan-čajem: Od proizvodnje za svoju dušu do izvoza Amerikancima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrki

    4. septembar 2022 | 10:56

    I dalje niko ne priča o uzrocima i odgovornosti za nastalo stanje!

  • Cc

    4. septembar 2022 | 10:45

    Grejanje na struju je sad najeftinije cisto sumnjam da ce biti stednje

  • No

    4. septembar 2022 | 11:50

    Vaše je da nam obezbedite stabilno snabdevanje, vaša je odgovornost što nema uglja tamo gde bi trebalo da ga bude s toga, molim lepo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>