• 1
 ≫ 

Marer oštro o EK: "Misle jednom polovinom mozga, samo hoće sankcije - ne i da pomognu"

 ≫ 

Austrijanac je ukazao da brojna preduzeća, zbog visoke cene energije, razmišljaju da smanje proizvodnju

  • 1
Evropska komisija Brisel

Evropska komisija Brisel / Foto: Shutterstock

Predsednik Privredne komore Austrije, Harald Marer, smatra da je ekonomska situacija, zbog energetske krize, teža nego za vreme pandemije i kritikuje Evropsku komisiju da je, prilikom uvođenja sankcija protiv Rusije, "razmišljala samo jednom polovinom mozga".

- Ako se preduzeća moraju zatvarati, jer Komisija smatra da je "previše nobl i predobra" da promeni dizajn cene struje, onda je to jedna vrsta atentata na celokupnu evropsku konkurentnost - rekao je Marer austrijskom radiju "Oe1".

On je ukazao da brojna preduzeća, zbog visoke cene energije, razmišljaju da smanje proizvodnju.

Kaže da je još od proleća upozoravano da bi moglo doći do takve situacije ako se ne bude na vreme delovalo na evropskom nivou. "Mnoga izvozna preduzeća na međunarodnom tržištu više nisu konkurentna, jer cene, koje moraju proslediti dalje, niko globalno ne želi da plati".

Istakao je da se radi o energetsko intenzivnim preduzećima u metalurškoj industriji, papirnoj industriji, kartonaži i hemijskoj industriji. Cene, dodaje, ne pogađaju samo velika preduzeća već problem imaju srednje i male pekare, stolarske radnje i trgovina. Upravo o malim austrijskim pekarama je nedavno bilo reči.

Marer prebacuje Evropskoj komisiji da je sankcije uvela bez ikakvih potrebnih propratnih mera, i da se njihovo tumaranje nastavlja sada i određivanjem gornje granice za ruski gas.

- Tema je visoka cena gasa na međunarodnoj berzi, a ne primarno ruski gas. Mislim da samo žele usvoje nove sankcije, bez ideje da se pomogne", kazao je on. Ocenio je da bi bilo važno da se cena struje odvoji od cene gasa.

Video: Vlada ograničila cenu svinjskog mesa: Plećka jeftinija za 173 dinara, svinjski vrat za 218

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>