• 0

CNN: "Džonson je nasledniku ostavio katastrofu, Goldman Saks predviđa inflaciju od 22 odsto"

Za sledećeg premijera zemlje viđeni su ministarka spoljnih poslova Liz Tras ili bivši ministar finansija Riši Sunak

  • 0
Boris Džonson Boris Džonson / Foto: Tanjug/AP

Preduzeća i domaćinstva širom Velike Britanije upozoravaju da "neće preživeti" zimu bez pomoći vlade, a sve to postavlja ogromne izazove za novog premijera koga će konzervativci izabrati sutra, ocenjuje CNN.

"Mesecima je Britanija trpela liderski vakuum, dok je zemlja klizila ka recesiji i humanitarnoj krizi izazvanoj rastućim racunima za energiju. Otkako je Boris Džonson u julu najavio da će napustiti premijersku funkciju, izgledi za ekonomski rast su oslabili. Godišnja inflacija prelazi 10 odsto, pošto cene hrane i goriva skaču. Frustracija zbog sve većih troškova primorala je stotine hiljada radnika koji rade u lukama, železnici i pošti da stupe u štrajk", ističe američka medijska kuća.

CNN dodaje da je britanska funta upravo zabeležila svoj najgori mesec još od 2016. godine i referenduma o Bregzitu, dostigavši najniži nivo u odnosu na američki dolar u više od dve godine.

- Samo stižu udarci, jedan za drugim. Bojim se da ne mogu da pronađem neku dobru vest - rekao je predsednik Udruženja malih preduzetnika Britanije Martin Mektag.

CNN dodaje da bi situacija mogla da bude mnogo lošija, pre nego što postane bolja.

"Banka Engleske predviđa da će inflacija skočiti na na 13 odsto, kako se pojačava energetska kriza. Sitigrup procenjuje da bi inflacija u Britaniji mogla da poraste na 18 odsto početkom 2023. godine, dok Goldman Saks upozorava da bi mogla da ide i do 22 odsto, ukoliko cene prirodnog gasa ostanu na sadašnjim, povišenim nivoima", dodaje se.

Ovaj medij dalje ističe da se sledeći premijer - ministarka spoljnih poslova Liz Tras ili bivši ministar finansija Riši Sunak - suočava sa pozivima da najavi dramatičnu intervenciju države, čim neko od njih postane novi lider zemlje.

U tekstu se navodi i da će sada najurgentniji problem biti uspostavljanje odnosa prema naglo rastućim cenama energenata, što bi moglo da izazove brojna zatvaranja firmi, dok bi milioni ljudi bili primorani da biraju između hrane ili grejanja ove zime.

klima uređaj, grejanje hlađenje, Struja štednja struje Foto: Shutterstock

CNN predviđa da će računi za električnu energiju za domaćinstva od oktobra porasti 80 odsto, na prosečnih 3.549 funti (oko 4.100 dolara) godišnje, dok analitičari kažu da bi gornja granica troškova domaćinstava mogla da poraste na više od 5.000 funti (5.785 dolara) u januaru i da skoči iznad 6.000 funti u aprilu (6.940 dolara).

Banka Engleske upozorava da će britanska ekonomija upasti u recesiju narednih meseci. I tu nije kraj. Američka medijska mreža navodi da postoji još problema.

Neki od glavnih su pronalaženje radnika, otežana trgovina usled Bregzita (posebno sa Evropskom unijom, najvećim trgovinskim partnerom Velike Britanije), zatim generalno slabiji izvoz i uvoz, koji će na duže staze biti oko 15 odsto manji nego što bi bili da je Britanija ostala u EU.

"Ne postoji način da država izbegne plaćanje ogromnih suma za rešavanje energetske situacije ove zime, ali će biti neophodne ciljane mere kako bi se izbeglo rasipanje. Zamrzavanje cena gasa i struje tokom naredne dve zime moglo bi da košta vladu više od 100 milijardi funti (116 milijardi dolara)", prenosi CNN.

Video: Vlada uvela ograničenu cenu šećera: U prodavnicama i marketima ne smeju da prodaju po većoj od ove

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>